Tesbihatlar, İslam dininde Allah’ı zikretmek ve O’na hamd etmek amacıyla kullanılan kelimeler ve ifadelerdir. Namazın içinde ve dışında çeşitli ibadetlerde sıklıkla tekrarlanırlar. Tesbihatların tekrar edilmesi, kişinin Allah’a olan bağlılığını güçlendirir, kalbi huzura erdirir ve ibadetin kabulüne vesile olur.
Sıkça Kullanılan Tesbihatlar ve Anlamları:
- Subhanallah: Allah eksik sıfatlardan münezzehtir, kemal sıfatlarla muttasıf (sıfatlanmış) tır.
- Elhamdülillah: Hamd Allah’adır.
- Allahuekber: Allah en büyüktür.
- La ilahe illallah: Allah’tan başka ilah yoktur.
- Allahu ekber ve la ilahe illallah ve illallahü ekber ve lillahil hamd: Allah en büyüktür ve Allah’tan başka ilah yoktur. Yalnızca Allah en büyüktür ve bütün hamd Allah’adır.
- Estağfirullah: Allahtan mağfiret dilerim
- Estağfirullah ve etübü ileyh : Allahtan mağfiret diler ve ona tövbe ederim.
- Estağfirullah ellezî lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyü’l-kayyûmü ve etûbü ileyh:Hayy ve Kayyum olan ondan başka hakkıyla ibadete layık hiçbir ilah olmayan yüce Allahtan bağışlanma diler ve ona tövbe ederim. Hayy: diri canlı; Kayyum: Bütün mahlukatın idaresini bizzat yürüten hepsini hesaba çeken demektir.
- Allah Allah Allah Tek, zıddı ve benzeri olmayan yaratıcının adı
- Sübhanallah: Allah bütün noksanlıklardan uzaktır
- Elhamdülillah: Hamd (şükür) Allah’adır.
- Lâ ilâhe illâllah: Allahtan başka ilah yoktur.
- Allahü Ekber : Allah En büyüktür.
- La havle vela Kuvvete illa billahil aliyyil azim.:Güç ve kuvvet yalnız aziz ve hakim olan Allahtandır.
- Sübhanallahi ve bi hamdihi : Allah a hamd ederim.Onu tüm noksanlıklardan tenzih ederim.
- Subhanallahi ve bi-hamdihi, subhanallahi’l-azim: Allah a hamd ederek tesbih ederim .Tüm noksanlıklardan tenzih ederim.
- Sübhanallahi ve bi hamdihi, subhanallahi’l-azim ve bi hamdihi estağfirullah: Allah a hamd ederim.Onu tüm noksanlıklardan tenzih ederim.Mağfiret dilerim.
- Lâ ilâhe illâllahü vahdehû lâ şerike leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr: Allah tan başka hakkıyla ibadete layık hiçbir ilah yoktur.o birdir.ve hiçbir ortağı yoktur. Mülk onundur. Hamd onadır. O her şeye gücü yetendir.o yaşatır o öldürürür.
- Salavatı Şerife Allahümme Salli ve sellim ala nebiyyine Muhammed. Anlamı :Allahım Muhammed Sallallahü Aleyhi ve selemle Salat ve Selam eyle.
- Allahümme Salli ve Allahümme Barik Duaları
- La ilahe illallahül Melikül Hakkul Mübin: Melik(İdare eden) hak ve her şeyi açıklayan Allah tan başka ilah yoktur.
- La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin: Senden başka hiçbir ilah yoktur seni tenzih ederim ben gerçekten zalimlerden oldum.
- İhlası Şerif(Gulhuvallahü ehad): Allahtan başka ilah yoktur. Allah hiçbir şeye muhtaç değildir. Herkes ona muhtaçtır. Doğmamış ve doğurmamıştır. Onun hiçbir dengi yoktur.
- Allahü ekber kebiran velhamdüllillahi kesiran ve sübhanallahi bükreten ve esila: Allah en büyüktür Allah a çokça hamderim.Sabah ve akşam Allah ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim.
- Ya Hayyu Ya Kayyum Daima diri ve canlı olan kesintiye uğramayan ,ebedi olan ,bütün mahlukatın idaresini bizzat yürüten,hepsini hesaba çeken demektir.
- Subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Allahı bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim.Hamd
- Allahadır.Allah tan başka hakkıyla ibadet edecek hiçbir ilah yoktur.ve Allah en büyüktür.
- Subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim.
- Allahümme inneke afüvvün tuhibbul afve fağfü anni: Allahım senin mağfiretin bol ,affedicisin,affı seversin Beni affeyle.
- La havle vela Kuvvete illa billah: Güç ve kuvvet yalnız Allahtandır.
- Hasbünallahi ve niğmel vekil: Bize Allah yeter .O ne güzel vekildir.
- Allahümme ecirna minennar: Allahım cehennem ateşinden koru
- Rabbiğfirli: Yarabbi beni bağışla
- Rabbenâ âtinâ fid’dünyâ haseneten ve fil’âhireti haseneten ve kinâ azâbennâr. Ey Rabbimiz, bize dünyada ve ahirette iyi hal ver ve bizi o ateş azabından koru.(Ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allahım!)
- Teveffeni Müslimen ve el hıkni minessalihin Ya rabbi beni Müslüman olarak yaşat beni Müslüman olarak öldür.beni Salihlerle beraber eyle. Namazda okunan sübhane duasının anlamı . Allahım Sen ter türlü eksiklerden uzak ve her türlü olgunluklarla birliktesin.seni her an eksiksiz övgülerle överim. Sen ve adın daima mübarektir.sen daima büyük ve yücesin .seni övmek ne büyük bir iştir.senden başka gerçek ilah yoktur
- Rabbiğfirli ve tüb aleyye inneke ettet tevvabür rahim Rabbim beni bağışla ve tövbemi kabul et şüphesiz sen tövbeleri çokça kabul eden ve çokça bağışlayansın
- Sübhaneke Allahümme ve bihamdik estağfiruke ve etübü ileyk Yarabbi seni tesbih eder sana hamd eder senden mağfiret dilerim sana tövbe ederim
- İnnallahe basirun bil ibat.Allah kullarının yaptıklarını çok iyi görendir.
- Subhanallahi ve bihamdihi adede halkıhi ve rıza nefsihi ve zinete arşihi ve midade kelimatihi. Yarattıklarının sayısınca kendisinin razı olacağı kadar arşının ağırlığınca kelimelerinin çokluğunca hamd ederek Allahı tüm noksanlıklardan tenzih ederim.
- Maşallah la havle vela kuvvete illa billah Allahtan Başka güç ve kuvvet sahibi yoktur
- Enni mağlubun fentesir. Yarabbi ben yenildim mağlub oldum bana yardım et.
Namazda Okunan Tesbihatlar:
- Rükûda: Sübhane Rabbiyel’azim (Büyük olan Rabbim her türlü kusurdan uzaktır.)
- Secdede: Sübhane Rabbiyel-a’la (Yüce olan Rabbim her türlü kusurdan uzaktır.)
- Namazın sonunda: Tesbih tekbiri (Allahü ekber) ve ardından 33 defa Subhanallah, 33 defa Elhamdülillah, 33 defa Allahu ekber denir.
Tesbihatların Faydaları:
- Kalbi temizler: Tesbihat çekmek, kalbi günahlardan temizler ve Allah sevgisiyle doldurur.
- Stresi azaltır: Tesbihat çekmek, kişinin zihnini boşaltır ve stresi azaltarak iç huzurunu sağlar.
- Sabrı artırır: Zorluklar karşısında tesbihat çekmek, sabrı artırır ve kişinin olumsuz duygularını yönetmesine yardımcı olur.
- İbadetin kabulüne vesile olur: Tesbihat çekmek, diğer ibadetlerin kabulüne vesile olur ve kişinin Allah’a yaklaşmasına yardımcı olur.
Tesbihat Çekerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Niyet: Tesbihat çekerken Allah rızası için yapıldığına dair niyet edilmelidir.
- Dil: Tesbihatlar doğru telaffuz edilerek okunmalıdır.
- Kalp: Tesbihatların anlamı düşünülerek çekilmeli ve kalbin Allah’a yönelmesi sağlanmalıdır.
- Sayı: Tesbihatların sayısı unutulmadan çekilmelidir.
Sonuç:
Tesbihatlar, Müslümanın hayatında önemli bir yere sahiptir. Tesbihat çekmek, kişinin imanını güçlendirir, kalbini huzura erdirir ve Allah’a yaklaşmasına vesile olur. Bu nedenle, Müslümanlar günlük hayatlarında tesbihat çekmeye özen göstermelidirler.
Puanla
[Total: 2 Average: 5]