Duaları

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dua
  4. »
  5. Teheccüd Namazı Öncesi ve Sonrası Dualar

Teheccüd Namazı Öncesi ve Sonrası Dualar

admin admin -
118 0
Teheccüd namazından sonra ve önce okunacak dua ve zikirler

Teheccüd namazı kılmanın manevi gücü,  öncesinde ve sonrasında okunacak en güzel dua konusu ile birleştiğinde, ibadetin derinliği daha da artar. Namaz sonrası okunacak dualar, manevi yolculuğunuzu destekler ve dileklerinizi Yüce Allah’a iletmek için mükemmel bir fırsattır. Peygamber Efendimizin teheccüd namazında okuduğu dualar, ibadetin önemini vurgular ve ruhunuzu aydınlatır. Teheccüd namazından sonra edilen dua, samimi bir kalpten yapıldığında, kabul edilme şansı oldukça yüksektir. Bu yazıda, teheccüd namazından sonra okunacak en güzel dua konusunu ele alacağız ve manevi deneyiminizi daha da zenginleştireceğiz.

Teheccüd Namazı Kıldıktan Sonra Hangi Dua Okunur?

Teheccüd namazını kıldıktan sonra okunacak dua konusunda Peygamber Efendimiz’in sünnetine uygun olarak şu duaları tercih edebiliriz:

İstiğfar duası: Namaz sonrası Allah’tan bağışlanma dilemek için istiğfar duasını yapabilirsiniz. “Estağfirullah El Azim ve etubu ileyh”

Salavat-ı Şerife: Peygamber Efendimiz’e salat ve selam getirmek için salavat-ı şerife okuyabilirsiniz. “Allahümme salli ala seyyidina Muhammed”

Özel dilek ve dualar: Teheccüd namazı sonrası bireysel dilek ve dualarınızı da eksik etmeyin. Allah’a samimi bir kalple niyazda bulunarak, dualarınızın kabul olmasını dileyebilirsiniz.

Unutmayın, teheccüd namazından sonra yapılan dualar, samimi bir kalpten gelirse kabul olma ihtimali daha yüksektir. Allah’a karşı içtenlikle yapılan dualarınızın kabul olacağına inanarak dua etmeyi ihmal etmeyin.

Peygamber Efendimiz Teheccüd Namazında Ne Okurdu?

Peygamber Efendimiz, teheccüd namazında okuma geleneğini öğretmiş ve bu ibadeti yerine getirirken özel dualar okumuştur. Namaz sırasında şu duaları okurdu:

  • Teheccüd namazında Rabbimiz olan Allah’a yönelerek, O’ndan af, mağfiret ve rahmet dilemektedir.
  • Teheccüd duasında Allah’a, kulluğunu anlatan ifadeler bulunmaktadır.
  • Peygamber Efendimiz, namaz sonunda genellikle kendi duasını da ekler ve bu dua, teheccüd namazının manasını güçlendirmiştir.

Bu örnekler, teheccüd namazında Peygamberimiz tarafından okunan duaların niteliğini ve önemini göstermektedir. Namaz sonrasında yapılan duaların kabul edilme ihtimali, bu özel dualarla artmaktadır.

Teheccüd namazı, Peygamberimiz (asm) için farz idi. Farz oluşu şu ayete dayanır:

“Ey Muhammed! Gecenin bir bölümünde uyanıp, sırf sana mahsus fazla bir ibadet olmak üzere, teheccüd namazı kıl. Rabbinin seni Makam-ı Mahmud’a göndereceğini ümit edebilirsin.” (İsrâ, 17/79)

Teheccüd namazına diğer müminler de teşvik edilmiştir. Nitekim Sevgili Peygamberimiz (asm) buyurmuştur;

 “Her kim geceleyin uyanır, hanımını da uyandırır ve iki rekat namaz kılarsa, Allah’ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılırlar.” (Ebu Davud, Salat, 307)

Peygamberimiz (asm), teheccüd namazı kılmak üzere geceleyin kalkınca şu duayı okumuştur:

للَّهُمَّ لَكَ الْحَمْدُ أَنْتَ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَمَنْ فِيهِنَّ، وَلَكَ الْحَمْدُ أَنْتَ قَيِّمُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَمَنْ فِيهِنَّ، وَلَكَ الْحَمْدُ أَنْتَ الْحَقُّ، وَوَعْدُكَ الْحَقُّ، وَقَوْلُكَ الْحَقُّ، وَلِقَاؤُكَ حَقٌّ، وَالْجَنَّةُ حَقٌّ، وَالنَّارُ حَقٌّ، وَالسَّاعَةُ حَقٌّ، وَالنَّبِيُّونَ حَقٌّ، وَمُحَمَّدٌ حَقٌّ، اللَّهُمَّ لَكَ أَسْلَمْتُ، وَعَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ، وَبِكَ آمَنْتُ، وَإِلَيْكَ أَنَبْتُ، وَبِكَ خَاصَمْتُ، وَإِلَيْكَ حَاكَمْتُ، فَاغْفِرْ لِي مَا قَدَّمْتُ وَمَا أَخَّرْتُ، وَمَا أَسْرَرْتُ وَمَا أَعْلَنْتُ أَنْتَ الْمُقَدِّمُ وَأَنْتَ الْمُؤَخِّرُ لا إِلَهَ إِلا أَنْتَ وَلا إِلَهَ غَيْرُكَ

“Allah’ım sana hamdolsun sen göklerin ve yerin nurusun, tüm övgüler sana mahsustur. Gökleri ve yerleri ayakta tutan sensin, övülmeye layık olan sadece sensin. Sen göklerin ve yerin ve her ikisi arasındaki tüm şeylerin hayatlarını düzene koyansın. Sen gerçek ilahsın, senin vadin de mutlaka gerçekleşecektir. Sana kavuşmak da mutlaka olacaktır. Cennet gerçektir. Cehennem gerçektir. Kıyamet muhakkak gerçekleşecektir. Allah’ım tüm irademi sana teslim ettim, sana inandım, sana güvenip dayandım ve daima sana yöneliyorum, senin verdiğin güç ve kuvvetle düşmanlarla mücadele ediyorum ve sadece senin hükmüne müracaat ediyorum. İşlediğim ve işleyeceğim gizli ve açık tüm günahlarımı bağışla. Benim kulluk yapacağım tek ilahım sensin senden başka ilah yoktur.” (Tirmizî, Deavat 29; bk. Buhari, Teheccüd, 1)

Ubade b. Sâmit’den (rivayet edildiğine göre) Rasûlullah (asm) şöyle buyurmuştur:

Teheccüd namazı Rabbimizin sevdiği en değerli namazlardan biridir ne zaman kılınmalı? kaç rekat

“Her kim geceleyin uyanır da uyandığı zaman: Lâ ilâhe illallâhü vehdehû lâ şerîke leh, lehülmülkü ve lehül hamdu ve hüve alâ külli şey’in kadir, sübhanellahi vel hamdülillahi velâ ilâhe illallâhü vellâhü ekber, velâ havle velâ kuvvete illâ billâh”

Allah’tan başka ilah yoktur, o tekdir ve ortağı yoktur. Mülk onundur, hamd onundur ve o her şeye gücü yetendir. Ben Allah’ı her türlü noksanlıktan tenzih ederim Hamd, Allah’a mahsustur. Allah’tan başka ilah yoktur. Al­lah en büyüktür, (günahlardan) dönüş ve (kulluk görevine) güç (yetiriş) ancak Allah(ın izni ve inayeti) iledir)” deyip sonra: “Rabbiğfirlî (Ey Allahım, Rabbim! Beni bağışla)” diye dua ederse (o kimsenin günahları ba­ğışlanır.) (Ebu Davud, Edeb, 98-99 no: 5060)

Şerik el-Hevzenî dedi ki: (Bir gün) Aişe (radiyallahü anha)ya “Rasûlullah (asm) geceleyin uykudan uya­nınca (duaya) hangi dua ile başlardı?” diye sordum da:

“Sen bana senden önce kimsenin sormadığı bir soru sordun, dedi.

“O gece uyandığı zaman on defa: “Allahu ekber (Allah en büyüktür)” derdi ve on defa “elhamdülillah (Hamd Allah’a mahsustur)”, on de­fa: “Sübhanellahi ve bihamidih (Allah’ı hamd ile tesbih ederim)” on defa da “Sübhanel melikil kuddûs (Her türlü noksanlıklardan) münezzeh (olan) Malik(-i Hakikiy)i tenzih ederim)” derdi. On defa (Allah’tan) af dilerdi, on defa: “Lâilâhe illallah” derdi. Sonra da on defa: “Allahümme innî eûzu bike min dîkıddünya ve dîkı yevmil kıyeme (Ey Allahım dünyanın ve kıyamet gününün sıkıntısından sana sığınırım) diye dua ederdi. Sonra (teheccüd) namaz(ın)a başlardı.” (Ebu Davud, Edeb, 99-100 no: 5085)

Teheccüd Namazından Sonra İsmi Azam Duası Okunur mu?

Teheccüd namazından sonra ismi azam duası okunup okunmayacağı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak pek çok alim, teheccüd namazından sonra ismi azam duasının okunabileceği konusunda hemfikirdir. Teheccüd namazı, Allah’a yakınlaşma ve niyetlerin kabul edilmesi için önemli bir fırsattır. Bu sebeple ismi azam duasının bu özel zaman diliminde okunması, duaların kabul olma ihtimalini artırabilir.

Namaz esnasında insanın kalbinin Allah’a yönelmesi, dua ve niyetlerinin samimiyetle dile getirilmesi, duaların kabul edilme olasılığını artırır. Teheccüd namazından sonra ismi azam duası, kalbinizi Allah’a yaklaştırabilir ve dualarınızın kabul olma şansını yükseltebilir.

Bu özel zaman diliminde ismi azam duasının etkili olacağına inananlar, bu duayı okumayı tercih etmektedir. Herkesin manevi dünyası farklıdır ve bu konuda kişisel tercihlere ve inançlara saygı göstermek önemlidir.

Teheccüd Namazından Sonra Edilen Dua Kabul Olur mu?

Teheccüd namazının ardından edilen dualar, büyük bir kabul potansiyeline sahiptir. İlahi rahmetin en bol olduğu zaman dilimlerinden biri olan bu mübarek vakitte yapılan duaların kabul edilme ihtimali oldukça yüksektir. Bu özel zaman diliminde yapılan dualar, samimiyetle yapıldığı takdirde Allah katında değerli görülür. Teheccüd namazından sonra yapılan dualar, kişinin kalbinin derinliklerinden yükseldiği için kabul olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu özel ibadet sonrasında yapılan dualar, ruhsal olarak ferahlık ve huzur sağlamanın yanı sıra, Allah’ın rahmetine erişme fırsatı da sunar.

Unutmayın, teheccüd namazı sonrasında yapılan dualar, manevi bir güç ve huzur kaynağı olabilir. Bu fırsatı en güzel şekilde değerlendirebilmek için samimi ve içten dualarla Allah‘a yönelmek büyük bir önem taşır. Bu mübarek zaman diliminde, gönülden yapılan duaların kabul olma ihtimali her zaman yüksektir.

Puanla
[Total: 1 Average: 5]

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir