Aşure günü yapılan ibadetlerin en önemli amacı, Allah’a yakınlaşmak, O’na şükretmek ve O’nun rahmetine nail olmaktır. .
Aşure Günü Yapılabilecekler:
- Aşure pişirmek: Hz. Musa (a.s) ve kavminin yaşadığı olayı anmak ve Allah’a şükretmek için aşure pişirilir.
- Kur’an okumak: Kur’an-ı Kerim okumak, zikir yapmak ve salavat getirmek, ruhu dinlendirir ve kalbi temizler.
- Sadaka vermek: İhtiyaç sahiplerine yardım etmek, Allah’ın rızasını kazanmanın önemli yollarından biridir.
- Aile ve akrabalarla bir araya gelmek: Birlik ve beraberliği pekiştirmek için aşure günü aile ve akrabalarla bir araya gelmek güzel bir gelenektir.
Aşure Duası, Allah’a şükür, af dileme ve gelecek için hayır temenni etme gibi anlamlar taşır.
Genel Olarak Okunan Aşure Duası:
“Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdü lillâhi rabbil âlemîn. Vessalâtü vesselâmü ala seyyidinâ Muhammedin ve âlihi ve sahbihi ecmain. Allahümme inni es’eluke min hayri mâ saleh, ve min hayri mâ barekte, ve a’ûzü bike min şerri mâ saleh, ve min şerri mâ barekte. Allahümme inni es’eluke birrahmeti vasserha, ve’l mağfirete vettamma, ve’l ‘afiyete fil din ve’d dünya ve’l âhire. Allahümme inni es’eluke fadlaka ilai, ve fadlak alai, ve fadlak minke ilai. Allahümme inni es’eluke’l cennete, ve ma karraba ilaiha min kalimatin ve amelin, ve a’ûzü bike minen nari ve ma karraba ilaiha min kalimatin ve amelin. Subhanekellahümme ve bihamdik, eşhedü en lâ ilahe illâ ente, estağfiruk ve etûbu ileyk.”
Bu duanın anlamı kısaca şöyledir:
- Bismillâhirrahmânirrahîm: Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
- Elhamdü lillâhi rabbil âlemîn: Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun.
- ala seyyidinâ Muhammedin ve âlihi ve sahbihi ecmain:** Efendimiz Muhammed’e, âline ve sahabesine salat ve selam olsun.
- Devamındaki kısım: Allah’tan hayırlı olan her şeyden nasiplenmeyi, şerden korunmayı, rahmetini, mağfiretini, dinde, dünyada ve ahirette afiyet olmayı diler. Cennet nimetlerine kavuşmayı ve cehennem ateşinden korunmayı niyaz eder.
Aşure, Muharrem ayının onuncu günü yapılan bir tatlıdır. Geleneksel olarak en az 7 malzemeden yapılır, bölgede yetişen yiyeceklere göre aşurenin karışım malzemesi de değişiklik gösterir. Genel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Üzerine ceviz, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar eklenir. Ermenilerde, “anuş-abur”, Rumlarda, “koliva” olarak adlandırılmaktadır. Çoğunlukla Nuh Tufanına dayandırılan aşure ritüeli Alevi kültüründe, Kerbela Savaşı’nda Hüseyin’in öldürüldüğü gün ile bağlantılandırılır. Aşure ile ilgili; alan araştırması, fotografik belgeleme ve belgesel film çekimleri yapılmaktadır.
Aşure Lokma Duası;
Bism-i Şah…Allah Allah, Nimeti Celilullah, Bereketi Halilullah, Cümlemize Şefaat eyle ya Resulullah, Yiyene helal yedirene delil ola, Kazanıp getireni, Pişirip yetireni, Hak saklaya, Hızır bekleye, Er Hak Aşure lokmalarınızı kabul eyleye, Şehitler Şahı İmam Hüseyin Efendimizin ve Kerbela Şehitlerinin yüce ruhlarının şad olması için, Yurdumuzun, Ulusumuzun, Cumhuriyetimizin esenlikte olması için, Ahrete göçenlerimiz için, Bu dünyada Yaşayanlarımız için, Gökten Rahmet, yerden Bereket eksik olmaya, Muhammed Mustafa, Aliyyel Mürteza, İmam Hasan, İmam Hüseyin, Kerbela Şehitleri ve Hünkâr Hacı Bektaş Veli, Cümle Erenler, Evliyalar için el-Fatiha Gerçeğe hü . .
Daha fazla dua için : https://dualari.org/dua/