Duaları

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kuran-ı Kerim
  4. »
  5. Şerîat ile ilgili ayetler

Şerîat ile ilgili ayetler

contety contety -
10 0
şeriat nedir , islam dini ve şeriat

Kuran’ı Kerim’de şeriatla ilgili birçok ayet bulunmaktadır. Bu ayetler, Müslümanlar için hükümler, kurallar ve yönergeler içermektedir. Şeriatın ne olduğu ve nasıl uygulanması gerektiği konusunda Kuran’da pek çok ayet bulunmaktadır. Bu ayetler Müslümanlar için rehber niteliğindedir ve şeriatın ne şekilde hayata geçirilmesi gerektiği konusunda önemli ipuçları vermektedir. Şeriat ile ilgili ayetler, Müslümanlar için önemli bir rehber niteliği taşımaktadır.

Mâide / 48. Ayet
وَاَنْزَلْنَٓا اِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقًا لِمَا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ الْكِتَابِ وَمُهَيْمِنًا عَلَيْهِ فَاحْكُمْ بَيْنَهُمْ بِمَٓا اَنْزَلَ اللّٰهُ وَلَا تَتَّبِعْ اَهْوَٓاءَهُمْ عَمَّا جَٓاءَكَ مِنَ الْحَقِّۜ لِكُلٍّ جَعَلْنَا مِنْكُمْ شِرْعَةً وَمِنْهَاجًاۜ وَلَوْ شَٓاءَ اللّٰهُ لَجَعَلَكُمْ اُمَّةً وَاحِدَةً وَلٰكِنْ لِيَبْلُوَكُمْ ف۪ي مَٓا اٰتٰيكُمْ فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَاتِۜ اِلَى اللّٰهِ مَرْجِعُكُمْ جَم۪يعًا فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ ف۪يهِ تَخْتَلِفُونَۙ

Rasûlüm! Sana da Kur’an’ı, kendinden önceki kitapları doğrulayıcı ve onları koruyup denetleyici olarak her yönden gerçeğe uygun bir tarzda indirdik. O halde daha önce kendilerine kitap verilenler arasında Allah’ın indirdiğiyle hükmet; sana gelen gerçekleri bir tarafa bırakarak onların asılsız isteklerine uyma. Biz her biriniz için, o dönemin peygamberine ait bir şeriat ve bir yol-yöntem belirledik. Eğer Allah dileseydi, sizi, tarih boyu aynı şeriate bağlı bir tek ümmet yapardı. Fakat her birinizi, kendisine verdiği kitap ve şeriat ile imtihan etmek için böyle ümmetlere ayırdı. Öyleyse ey mü’minler, siz de durmayın, hayırlı işlerde birbirinizle yarışın. Neticede hepinizin dönüşü Allah’adır ve anlaşmazlığa düştüğünüz şeyleri O size bildirecektir.

Hac / 67. Ayet
لِكُلِّ اُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنْسَكًا هُمْ نَاسِكُوهُ فَلَا يُنَازِعُنَّكَ فِي الْاَمْرِ وَادْعُ اِلٰى رَبِّكَۜ اِنَّكَ لَعَلٰى هُدًى مُسْتَق۪يمٍ

Biz her ümmete kendi dönemlerinde uygulayacakları bir ibâdet sistemi belirledik. Bu sebeple başkaları, dinî emirleri tatbikte sana karşı gelip, seni bir tartışmanın içine çekmesinler. Sen onları Rabbine dâvet et. Çünkü sen, gerçekten dosdoğru bir yol üzerindesin.

Şûrâ / 13. Ayet
شَرَعَ لَكُمْ مِنَ الدّ۪ينِ مَا وَصّٰى بِه۪ نُوحًا وَالَّذ۪ٓي اَوْحَيْنَٓا اِلَيْكَ وَمَا وَصَّيْنَا بِه۪ٓ اِبْرٰه۪يمَ وَمُوسٰى وَع۪يسٰٓى اَنْ اَق۪يمُوا الدّ۪ينَ وَلَا تَتَفَرَّقُوا ف۪يهِۜ كَبُرَ عَلَى الْمُشْرِك۪ينَ مَا تَدْعُوهُمْ اِلَيْهِۜ اَللّٰهُ يَجْتَب۪ٓي اِلَيْهِ مَنْ يَشَٓاءُ وَيَهْد۪ٓي اِلَيْهِ مَنْ يُن۪يبُ

Allah, din olarak Nûh’a emrettiğini, hem sana vahyettiğimizi, keza İbrâhim’e, Mûsâ’ya, İsa’ya emrettiğimizi sizin ferdî ve içtimâî hayatınız için de mutlaka uyulması gereken, değişmez ve değiştirilemez bir şeriat, bir hukuk düzeni kıldı. Onun da aslı şudur: “Dinî doğru anlayıp hükümlerini en güzel şekilde uygulayın ve bu hususta ayrılığa düşmeyin!” Ancak senin dâvet ettiğin esaslar, müşriklere çok ağır gelmektedir. Oysa Allah dilediği kullarını bu mükemmel dini hem yaşamak hem de tebliğ etmek için seçer ve kendisine gönülden yönelenleri doğru yola iletir.

Şûrâ / 21. Ayet
اَمْ لَهُمْ شُرَكٰٓؤُ۬ا شَرَعُوا لَهُمْ مِنَ الدّ۪ينِ مَا لَمْ يَأْذَنْ بِهِ اللّٰهُۜ وَلَوْلَا كَلِمَةُ الْفَصْلِ لَقُضِيَ بَيْنَهُمْۜ وَاِنَّ الظَّالِم۪ينَ لَهُمْ عَذَابٌ اَل۪يمٌ

Yoksa onların Allah’a koştukları ortaklar var da, bunlar Allah’ın izin vermediği şeyleri kendilerine din diye kabul ettirmek istiyorlar, öyle mi? Şâyet Allah’ın azabı ertelemeye dâir sözü olmasaydı aralarında çoktan hüküm verilir, işleri bitirilirdi. Hiç şüphesiz zâlimleri, can yakıcı bir azap beklemektedir.

Câsiye / 18. Ayet
ثُمَّ جَعَلْنَاكَ عَلٰى شَر۪يعَةٍ مِنَ الْاَمْرِ فَاتَّبِعْهَا وَلَا تَتَّبِعْ اَهْوَٓاءَ الَّذ۪ينَ لَا يَعْلَمُونَ

Rasûlüm! Şimdi de seni, bütün peygamberlerin insanlığa tebliğ ettikleri bu dinde yeni bir şeriat, mükemmel bir hukuk düzeni ile görevlendirdik. Öyleyse sen de ona uy; gerçeği bilmeyenlerin istek ve arzularına uyma!

Kuranı Kerimde Şeriat Var Mı?

Evet, Kuranı Kerim’de şeriat ile ilgili birçok ayet bulunmaktadır. Kuran, Müslümanların yaşamlarını düzenleyen temel bir kaynaktır ve içerisinde şeriat ile ilgili hükümler barındırır. Şeriat, İslam hukukunu ifade eder ve Kuran’da Allah’ın emirlerinin yanı sıra toplumun düzeni ve adaleti için de hükümler bulunmaktadır. Bazı önemli konuları kapsayan “Şerîat ile ilgili ayetler” arasında mal paylaşımı, aile yapısı, adalet sistemi, ahlaki kurallar gibi konular yer almaktadır. Bu ayetler Müslümanlar için rehberlik niteliğindedir ve yaşamlarını şekillendirmede önemli bir role sahiptir.

Şeriat Hangi Ayette Geçiyor?

Şeriat ile ilgili ayetler Kuran-ı Kerim’de çeşitli surelerde geçmektedir. Şeriat, İslam hukuku anlamına gelir ve inananların sosyal hayatlarını düzenlemek için getirilmiştir. Bu konuda Kuran’da şu ayetler bulunmaktadır:

  • Al-i İmran Suresi, 3:110: “Siz mümin oldukça iyiliği emreder, kötülükten alıkoyar ve Allah’a inanırsanız sizi elbette doğru yola iletir.”
  • Maide Suresi, 5:48: “Her biriniz için bir şeriat ve bir yol koyduk. Eğer Allah dileseydi, sizi hepinizi bir tek ümmet yapardı, lakin sizi imtihan etmek için size verdiği şeylerde yarışın. İyilikte yarışın. Hepinizin dönüşü Allah’adır, O size hakkında anlaşmazlığa düştüğünüz şeyleri bildirecek.”

Bu ayetler, Müslümanların şeriatı uygulama ve adaleti koruma konusundaki sorumluluklarını ele almaktadır. Bu ayetler, şeriatın İslam’ın temel prensiplerine dayandığını vurgular.

Şeriat nedir ehli sünnet?

Ehli sünnet, İslam inancında peygamberin sözleri, fiilleri, onayları ve uygulamalarını esas alan ana akım Müslüman inanç ve uygulamalarının genel adıdır. Şeriat, ehli sünnet inancında İslam hukuku olarak kabul edilir. Şerîat ile ilgili ayetler, Kuran’ın çeşitli surelerinde Müslümanların hayatını düzenlemek için indirildiği belirtilir. Ehli sünnet inancına göre Peygamberin yaşam tarzı ve uygulamaları da şeriatın bir parçasıdır. Bu inanışa göre, şeriatın amacı insanların dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamaktır. Bu nedenle, Müslümanlar için şeriat büyük önem taşır.

Şeriat kanunu kim kaldırdı?

Şeriat kanunlarının kaldırılmasıyla ilgili olarak Kuran’da net bir ayet bulunmamaktadır. Ancak İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren İslam hukukunu şekillendiren fıkıh kitaplarında, hadislerde ve tefsirlerde konuyla ilgili detaylı bilgiler yer almaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nda ise Tanzimat Dönemi’nde başlayan modernleşme süreci, 1926 yılında çıkarılan “Türk Medeni Kanunu” ile şeriat hukukunun resmen kaldırılmasına sebep olmuştur. Günümüzde çoğu İslam ülkesi, laik veya karma hukuk sistemlerini benimsemiştir ve şeriat kanunları resmi olarak uygulanmamaktadır.

Şerîat ile ilgili ayetler konusunda detaylı bilgiyi fıkıh kitaplarında bulabilirsiniz. Bu süreçte farklı İslam alimlerinin görüşlerinin de değerlendirilmesi önemlidir.

Puanla
[Total: 1 Average: 5]

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir