Konu Başlıkları
Kutsal Kur’an’da merhametin önemi ve anlamıyla ilgili birçok ayet bulunmaktadır. Ayrıca hadislerde de merhametin önemi vurgulanmaktadır. Bu yazıda, merhametin Kur’an’da hangi surelerde geçtiğinden, vicdan ve adalet ile ilişkisine kadar birçok konuyu ele alacağız. İnsanlık için oldukça önemli olan merhamet, dinimizde de ayrı bir öneme sahiptir. Hazır mısınız, merhamet ile ilgili ayetler konusuna derinlemesine bir bakış atalım.
Merhamet hangi surede geçiyor?
Kur’an-ı Kerim’de merhamet kavramı, birçok surede geçmektedir. Bu sureler arasında en önemlilerinden bazıları şunlardır:
- Ankebut Suresi 69. Ayet: “Ve, inananları ve inandığına davet edenleri, Rableri huzuruna çıkarır da, zulmedenlerin hâlini onlara bildirir. Zalimlere karşı merhamet eden olur mu? Hayır, zalimlere karşı Allah’a karşı hiç kimse merhametli olamaz.”
- Enam Suresi 147. Ayet: “De ki: “Efendim! öfke ve rahmetin hepsini kuşatmıştır. O kendi kendine hükmedendir. Bu yüzden tevbe edenlerin üzerine öfkesini erteleyip onlara merhamet buyurur.”
Bu ayetler, merhametin önemini vurgulayarak bizlere örnek olmaktadır. Her surede farklı bir bakış açısıyla merhamet kavramı işlenmiştir, bu da Kur’an’ın kapsamlı bir rehber olduğunu gösterir.
Meryem / 13. Ayet
وَحَنَانًا مِنْ لَدُنَّا وَزَكٰوةًۜ وَكَانَ تَقِيًّاۙ
Ayrıca ona tarafımızdan büyük şefkat ve merhametle birlikte tertemiz bir gönül ve yüce bir ahlâk nasip ettik. O, günahlardan çok çok sakınan bir kimseydi.
Beled / 12. Ayet
وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا الْعَقَبَةُۜ
Sen o sarp yokuşun ne olduğunu bilir misin?
Beled / 13. Ayet
فَكُّ رَقَبَةٍۙ
Bir köleyi veya esiri hürriyetine kavuşturmaktır.
Beled / 14. Ayet
اَوْ اِطْعَامٌ ف۪ي يَوْمٍ ذ۪ي مَسْغَبَةٍۙ
Yahut bir salgın açlık gününde yemek yedirmektir;
Beled / 15. Ayet
يَت۪يمًا ذَا مَقْرَبَةٍۙ
Ya bir akraba olan yetîme,
Beled / 16. Ayet
اَوْ مِسْك۪ينًا ذَا مَتْرَبَةٍۜ
Veya toprağa uzanıp kalmış, hiçbir şeyi olmayan yoksula.
Beled / 17. Ayet
ثُمَّ كَانَ مِنَ الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ وَتَوَاصَوْا بِالْمَرْحَمَةِۜ
Bir de iman etmek ve birbirlerine sabır ve merhamet tavsiye edenlerden olmaktır.
Âl-i İmrân / 159. Ayet
فَبِمَا رَحْمَةٍ مِنَ اللّٰهِ لِنْتَ لَهُمْۚ وَلَوْ كُنْتَ فَظًّا غَل۪يظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَۖ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِي الْاَمْرِۚ فَاِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللّٰهِۜ اِنَّ اللّٰهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّل۪ينَ
Allah tarafından lutfedilen bir rahmet sâyesinde sen onlara yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı kalpli olsaydın, insanlar etrafından dağılıp giderlerdi. Artık onları affet, onlar için Allah’tan bağışlanma dile. Karara bağlanacak işlerde onlarla istişâre et! Kesin kararını verince de, yalnız Allah’a güvenip dayan! Çünkü Allah, kendisine güvenip dayananları sever.
En’âm / 12. Ayet
قُلْ لِمَنْ مَا فِي السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۜ قُلْ لِلّٰهِۜ كَتَبَ عَلٰى نَفْسِهِ الرَّحْمَةَۜ لَيَجْمَعَنَّكُمْ اِلٰى يَوْمِ الْقِيٰمَةِ لَا رَيْبَ ف۪يهِۜ اَلَّذ۪ينَ خَسِرُٓوا اَنْفُسَهُمْ فَهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ
“Göklerde ve yerde olanlar kimindir” diye sor. Onlar gerçeği söylemeseler de sen: “Allah’ındır” de. O, kullarına rahmetiyle muameleyi kendine ilke edinmiştir. O sizi, geleceğinde hiçbir şüphe bulunmayan kıyâmet gününde elbette bir araya toplayacaktır. Fakat nefislerini zarara uğratanlar buna inanmazlar.
İsrâ / 24. Ayet
وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُلْ رَبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَان۪ي صَغ۪يرًاۜ
En içten tevâzu ve merhamet duygularıyla onlara kol kanat ger ve haklarında: “Rabbim! Nasıl onlar beni küçüklüğümde şefkat ve sevgiyle terbiye edip yetiştirdilerse, sen de onlara öyle merhamet eyle” diye dua et!
Rûm / 21. Ayet
وَمِنْ اٰيَاتِه۪ٓ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجًا لِتَسْكُنُٓوا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةًۜ اِنَّ ف۪ي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
O’nun varlığının delillerinden biri de, kendileriyle ülfet edip huzura ermeniz için size kendi cinsinizden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesidir. Şüphesiz bunda, sistemlice düşünen bir toplum için nice dersler ve ibretler vardır.
Fetih / 29. Ayet
مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللّٰهِۜ وَالَّذ۪ينَ مَعَهُٓ اَشِدَّٓاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَٓاءُ بَيْنَهُمْ تَرٰيهُمْ رُكَّعًا سُجَّدًا يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِنَ اللّٰهِ وَرِضْوَانًاۘ س۪يمَاهُمْ ف۪ي وُجُوهِهِمْ مِنْ اَثَرِ السُّجُودِۜ ذٰلِكَ مَثَلُهُمْ فِي التَّوْرٰيةِۚۛ وَمَثَلُهُمْ فِي الْاِنْج۪يلِ۠ۛ كَزَرْعٍ اَخْرَجَ شَطْـَٔهُ۫ فَاٰزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوٰى عَلٰى سُوقِه۪ يُعْجِبُ الزُّرَّاعَ لِيَغ۪يظَ بِهِمُ الْكُفَّارَۜ وَعَدَ اللّٰهُ الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ مِنْهُمْ مَغْفِرَةً وَاَجْرًا عَظ۪يمًا
Muhammed Allah’ın Rasûlüdür. Beraberinde bulunan mü’minler kâfirlere karşı çok sert ve tavizsiz, kendi aralarında gâyet merhametlidirler. Onları görürsün; cemaatle rükû ve secde ederek Allah’ın lutuf ve hoşnutluğunu ararlar. Secde izinden meydana gelen nişanları yüzlerindedir. Onların Tevrat’taki vasıfları budur. İncil’deki vasıfları da şöyledir: Onlar filizini yarıp çıkarmış, derken onu kuvvetlendirmiş, derken kalınlaşmış, gövdesi üzerine dikilmiş bir ekine benzerler ki bu, ziraatçilerin pek hoşuna gider. İşte Allah, her devirde böylesine güçlü ve dirençli mü’minler yetiştirerek, onlar sâyesinde, mazlumlara kan kusturan kâfirleri öfkelendirip çileden çıkarır. Allah, bunlar arasından iman edip sâlih ameller yapanlara bağışlanma ve büyük bir mükâfat va‘detmektedir.
Âl-i İmrân / 132. Ayet
وَاَط۪يعُوا اللّٰهَ وَالرَّسُولَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَۚ
Allah’a ve Peygamber’e itaat edin ki ilâhî rahmete erişesiniz.
Nisâ / 110. Ayet
وَمَنْ يَعْمَلْ سُٓوءًا اَوْ يَظْلِمْ نَفْسَهُ ثُمَّ يَسْتَغْفِرِ اللّٰهَ يَجِدِ اللّٰهَ غَفُورًا رَح۪يمًا
Kim bir kötülük yapar veya nefsine zulmeder de sonra Allah’tan bağışlanma dilerse, şüphesiz Allah’ı çok bağışlayıcı ve çok merhamet edici olarak bulur.
A’râf / 149. Ayet
وَلَمَّا سُقِطَ ف۪ٓي اَيْد۪يهِمْ وَرَاَوْا اَنَّهُمْ قَدْ ضَلُّواۙ قَالُوا لَئِنْ لَمْ يَرْحَمْنَا رَبُّنَا وَيَغْفِرْ لَنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِر۪ينَ
Onlar, doğru yoldan saptıklarını anlayıp yaptıklarına pişmanlık içinde kıvranarak: “Eğer Rabbimiz bize merhamet etmez ve bizi bağışlamazsa, yemin olsun ki biz elbette bütün bütün kaybedenlerden oluruz” dediler.
A’râf / 151. Ayet
قَالَ رَبِّ اغْفِرْ ل۪ي وَلِاَخ۪ي وَاَدْخِلْنَا ف۪ي رَحْمَتِكَۘ وَاَنْتَ اَرْحَمُ الرَّاحِم۪ينَ۟
Mûsâ şöyle yalvardı: “Rabbim! Beni ve kardeşimi bağışla! Bizi rahmetine eriştir. Şüphesiz sen merhametlilerin en merhametlisisin.”
Yusuf / 92. Ayet
قَالَ لَا تَثْر۪يبَ عَلَيْكُمُ الْيَوْمَۜ يَغْفِرُ اللّٰهُ لَكُمْۘ وَهُوَ اَرْحَمُ الرَّاحِم۪ينَ
Yûsuf şöyle dedi: “Bugün size bir ayıplama, bir kınama yok. Ben hakkımı çoktan helâl ettim. Allah da sizi bağışlasın. Çünkü O, merhamet edenlerin en merhametlisidir.”
Nahl / 7. Ayet
وَتَحْمِلُ اَثْقَالَكُمْ اِلٰى بَلَدٍ لَمْ تَكُونُوا بَالِغ۪يهِ اِلَّا بِشِقِّ الْاَنْفُسِۜ اِنَّ رَبَّكُمْ لَرَؤُ۫فٌ رَح۪يمٌۙ
Hem bin bir güçlük çekmeden ve yarı canınız çıkmadan varamayacağınız uzak yerlere yükünüzü onlar taşır. Gerçekten Rabbiniz, pek şefkatli ve çok merhametlidir.
Nahl / 47. Ayet
اَوْ يَأْخُذَهُمْ عَلٰى تَخَوُّفٍۜ فَاِنَّ رَبَّكُمْ لَرَؤُ۫فٌ رَح۪يمٌ
Yahut da Allah’ın kendilerini korkuta korkuta, eksilte eksilte, içten içe çürütüp yok edivermesinden emin midirler? Şunu bilin ki Rabbiniz, çok şefkatli ve çok merhametlidir.
İsrâ / 8. Ayet
عَسٰى رَبُّكُمْ اَنْ يَرْحَمَكُمْۚ وَاِنْ عُدْتُمْ عُدْنَاۢ وَجَعَلْنَا جَهَنَّمَ لِلْكَافِر۪ينَ حَص۪يرًا
Eğer son Peygamber’e inanırsanız, umulur ki Rabbiniz size merhamet eder. Fakat tekrar bozgunculuk ve büyüklenmeye dönerseniz, biz de sizi cezalandırmaya döneriz. Unutmayın ki biz, cehennemi kâfirler için bir zindan yapmışızdır.
İsrâ / 54. Ayet
رَبُّكُمْ اَعْلَمُ بِكُمْۜ اِنْ يَشَأْ يَرْحَمْكُمْ اَوْ اِنْ يَشَأْ يُعَذِّبْكُمْۜ وَمَٓا اَرْسَلْنَاكَ عَلَيْهِمْ وَك۪يلًا
Rabbiniz sizi çok iyi bilmektedir. O dilerse size merhamet eder, dilerse sizi cezalandırır. Biz seni insanları gözetleyici ve onların yaptıklarından sorumlu olarak göndermedik.
İsrâ / 66. Ayet
رَبُّكُمُ الَّذ۪ي يُزْج۪ي لَكُمُ الْفُلْكَ فِي الْبَحْرِ لِتَبْتَغُوا مِنْ فَضْلِه۪ۜ اِنَّهُ كَانَ بِكُمْ رَح۪يمًا
Rabbiniz O’dur ki, lutf u kereminden nasibinizi arayasınız diye sizin için denizde gemileri kolaylıkla akıtıp yüzdürür. Gerçekten O, size karşı çok merhametlidir.
Kehf / 81. Ayet
فَاَرَدْنَٓا اَنْ يُبْدِلَهُمَا رَبُّهُمَا خَيْرًا مِنْهُ زَكٰوةً وَاَقْرَبَ رُحْمًا
“Böylece Rablerinin kendilerine, onun yerine daha temiz, daha hayırlı, onlara karşı daha merhametli ve daha itaatkâr bir çocuk vermesini istedik.”
Enbiyâ / 83. Ayet
وَاَيُّوبَ اِذْ نَادٰى رَبَّهُٓ اَنّ۪ي مَسَّنِيَ الضُّرُّ وَاَنْتَ اَرْحَمُ الرَّاحِم۪ينَۚ
Eyyûb’u da hatırla. Hani o Rabbine: “Hastalanıp sıkıntıya düştüm. Sen ise merhametlilerin en merhametlisisin!” diye yalvarmıştı.
Hac / 65. Ayet
اَلَمْ تَرَ اَنَّ اللّٰهَ سَخَّرَ لَكُمْ مَا فِي الْاَرْضِ وَالْفُلْكَ تَجْر۪ي فِي الْبَحْرِ بِاَمْرِه۪ۜ وَيُمْسِكُ السَّمَٓاءَ اَنْ تَقَعَ عَلَى الْاَرْضِ اِلَّا بِاِذْنِه۪ۜ اِنَّ اللّٰهَ بِالنَّاسِ لَرَؤُ۫فٌ رَح۪يمٌ
Görmedin mi Allah, yeryüzünde olan her şeyi ve denizde emriyle akıp giden gemiyi sizin emrinize verdi. Kendi izni olmadan yerin üzerine düşmesin diye göğü de O tutmaktadır. Şüphesiz Allah insanlara çok şefkatlidir, çok merhametlidir.
Mü’minûn / 75. Ayet
وَلَوْ رَحِمْنَاهُمْ وَكَشَفْنَا مَا بِهِمْ مِنْ ضُرٍّ لَلَجُّوا ف۪ي طُغْيَانِهِمْ يَعْمَهُونَ
Ne zaman biz onlara merhamet edip içine düştükleri sıkıntıyı giderecek olsak, derhal önceki azgınlıklarına dalar, orada bocalayıp dururlar.
Mü’minûn / 109. Ayet
اِنَّهُ كَانَ فَر۪يقٌ مِنْ عِبَاد۪ي يَقُولُونَ رَبَّنَٓا اٰمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا وَاَنْتَ خَيْرُ الرَّاحِم۪ينَۚ
“Zira kullarımdan: «Rabbimiz! Biz iman ettik, günahlarımızı bağışla ve bize merhamet et. Şüphesiz sen merhametlilerin en hayırlısısın» diyen bir grup vardı.”
Mü’minûn / 118. Ayet
وَقُلْ رَبِّ اغْفِرْ وَارْحَمْ وَاَنْتَ خَيْرُ الرَّاحِم۪ينَ
Rasûlüm! De ki: “Rabbim! Günahlarımızı bağışla, bize merhamet et. Merhamet edenlerin en hayırlısı sensin!”
Şuarâ / 9. Ayet
وَاِنَّ رَبَّكَ لَهُوَ الْعَز۪يزُ الرَّح۪يمُ۟
Muhakkak senin Rabbin, elbette O, sonsuz kudret sahibidir, çok merhametlidir.
Ankebût / 21. Ayet
يُعَذِّبُ مَنْ يَشَٓاءُ وَيَرْحَمُ مَنْ يَشَٓاءُۚ وَاِلَيْهِ تُقْلَبُونَ
Allah dilediğine azap eder, dilediğine de merhamet eder. Neticede yalnız O’na döndürülüp götürüleceksiniz.
Hadid / 27. Ayet
ثُمَّ قَفَّيْنَا عَلٰٓى اٰثَارِهِمْ بِرُسُلِنَا وَقَفَّيْنَا بِع۪يسَى ابْنِ مَرْيَمَ وَاٰتَيْنَاهُ الْاِنْج۪يلَ وَجَعَلْنَا ف۪ي قُلُوبِ الَّذ۪ينَ اتَّبَعُوهُ رَأْفَةً وَرَحْمَةًۜ وَرَهْبَانِيَّةًۨ ابْتَدَعُوهَا مَا كَتَبْنَاهَا عَلَيْهِمْ اِلَّا ابْتِغَٓاءَ رِضْوَانِ اللّٰهِ فَمَا رَعَوْهَا حَقَّ رِعَايَتِهَاۚ فَاٰتَيْنَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا مِنْهُمْ اَجْرَهُمْۚ وَكَث۪يرٌ مِنْهُمْ فَاسِقُونَ
Sonra onların ardından peş peşe peygamberlerimizi gönderdik. Arkalarından da Meryem oğlu İsa’yı gönderdik ve ona İncil’i verdik. Onun izinden gidenlerin kalplerine şefkat ve merhamet yerleştirdik. Uydurdukları ruhbanlığa gelince, biz kendilerine onu farz kılmamıştık. Sadece Allah’ın rızâsını kazanmak için bunu kendileri icad ettiler; ne var ki ona da gereği gibi riâyet etmediler. İçlerinde hakkiyle iman etmiş olanlara elbette mükâfatlarını veririz. Fakat onların pek çoğu büsbütün yoldan çıkmış kimselerdir.
Merhamet Nedir Hadis?
Merhamet, İslam kültüründe önemli bir kavramdır ve pek çok hadiste merhametin önemi vurgulanmıştır. Peygamberimiz (s.a.v.) hadislerinde, merhametin önemine değinmiş ve bu değerli özelliği Müslümanlara öğütlemiştir. Merhamet, içinde sevgi, şefkat ve anlayış barındıran bir duygudur ve İslam’da bu duygunun önemi oldukça fazladır.
Merhametin Önemi Hadislerde
- Peygamber Efendimiz, “Allah katında en sevimli haslet, merhametle davranmaktır.” buyurmuştur.
- Bir başka hadiste ise, “Merhamet etmeyene, merhamet edilmez.” şeklinde merhametin karşılıklılığını vurgulamıştır.
- Hadislerde, merhametin toplum içindeki önemi ve değerine dair pek çok öğüt bulunmaktadır.
Bu hadisler, merhametin Müslümanlar için ne kadar önemli olduğunu ve bu değerli duygunun karşılıklı ilişkilerde nasıl etkili bir rol oynadığını göstermektedir.
Bu örnekler, merhametin İslam’daki yerini anlamamıza yardımcı olurken, bu değerli duygunun günlük hayatta nasıl uygulanabileceğini de göstermektedir.
Vicdan ve merhamet ile ilgili ayetler
Vicdan ve merhamet, İslam inancında büyük öneme sahiptir. Kuran’da bu konuyla ilgili birçok ayet bulunmaktadır. Merhamet ile ilgili ayetler, insanların birbirlerine karşı göstermeleri gereken şefkat ve anlayışın önemini vurgular. Bu ayetler arasında en bilinenleri şunlardır:
- “Rahman ve Rahim Allah’ın adıyla.” (Yunus Suresi 107)
- “Allah kullarına karşı çok şefkatli ve merhametlidir.” (Nahl Suresi 53)
- “Ey iman edenler! Sizlerden kim dininden dönerse, bilsin ki, Allah onların yerine öyle bir topluluk getirir ki, O’nun onları sevdiği, onların da O’nu sevdiği, müminlere karşı alçak gönüllü, kafirlere karşı onurlu, Allah yolunda savaşan, kınayanın kınamasından korkmayan bir topluluktur. İşte Allah’ın lütfu. Dilediğini ona verir. Allah geniş ihsan sahibidir, hakkıyla bilendir.” (Maide Suresi 54)
Bu ayetler, müminlere karşı sevgi ve merhametin önemini vurgular ve insanların birbirlerine karşı saygılı ve anlayışlı olmalarını teşvik eder. Bu şekilde vicdan ve merhametin toplumda nasıl birer rehber olduğu anlatılır. Kesinlikle, merhamet ile ilgili ayetleri anlamak, müminlere günlük hayatta rehberlik eder ve onlara doğru yolu gösterir.
Merhamet ile İlgili Ayetler ve Hadisler
İslam dini, merhameti ve şefkati vurgulayan pek çok ayet ve hadis içermektedir. Merhamet, insanoğlunun en temel özelliklerinden biri olarak kabul edilir ve inançlı bir Müslüman’ın da bu özelliği üzerinde derinleşmesi beklenir. Merhametin önemine vurgu yapan Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayet bulunmaktadır. Hz. Muhammed’in hadislerinde de merhametin önemi ve gerekliliği sıkça dile getirilmiştir.
Bununla birlikte, merhamet ile ilgili ayetler ve hadisler, insanların birbirlerine karşı sergilemeleri gereken davranışlar hakkında da rehberlik sağlar. Bu kutsal metinler, merhametin hayatın her alanında önemini vurgular ve insanların birbirlerine karşı merhametli olmalarını teşvik eder.
Merhamet ile ilgili ayetler ve hadisler, insanlara yardım etmek, adaletle davranmak ve sevgi dolu bir şekilde hayatı yaşamak konusunda rehberlik eder. Bu ayetler ve hadisler, Müslümanların günlük hayatlarında merhameti nasıl uygulayacaklarını anlamalarına yardımcı olur. Bu vesileyle, Kur’an-ı Kerim ve hadisler, merhametin toplumda ve bireysel olarak nasıl yaşanması gerektiği konusunda yönlendirme yapar.
Bu kutsal metinlerde belirtilen merhamet prensipleri, Müslümanlar için sadece inançlarını yaşamakla kalmaz, aynı zamanda topluma ve çevreye karşı da sorumluluklarını hatırlatır. Bu nedenle, merhamet ile ilgili ayetleri ve hadisleri anlamak ve bu doğrultuda yaşamak, Müslümanlar için büyük bir önem arz etmektedir.
Hayvanlara Merhamet ile İlgili Ayetler
Hayvanlara gösterilen merhamet, İslam’ın önem verdiği konulardan biridir. Merhamet ile ilgili ayetler arasında hayvanlara davranış konusunda da öğütler bulunur. İşte merhamet ile ilgili bazı ayetler:
- “Sizi Yaratan Allah’ın Adıyla Oku!” (Alak Suresi, 96:1)
- “Yeryüzünde dolaşmıyorlar da, kendileri gibi ümmetlerden oluşan, sizin gibi birer hayvan mı var? Şüphesiz biz, onlara Kitap’ta (neler yapacakları ve yapmayacakları) yazılı olanı açıklamışızdır.” (Araf Suresi, 7:138)
Bu ayetler, hayvanlara karşı sorumluluklarımızı hatırlatırken, onlara merhametle davranmamız gerektiğini vurgular.
Adâlet ve Merhamet ile İlgili Ayetler
Adâlet ve merhamet, İslam’ın temel prensiplerindendir. Kur’an-ı Kerim’de adâlet ve merhamet ile ilgili pek çok ayet bulunmaktadır. Bu ayetler, insanlara adâletli olmayı, merhamet göstermeyi ve diğer insanlara karşı insani duygularla davranmayı öğütlemektedir. İşte, adâlet ve merhamet ile ilgili bazı ayetler:
- Sure Adı ve Ayet Numarası: “Allah’ın adâleti ve merhameti üzerinde durmayı unutmayın.” (Hadid Suresi, 57:3)
- Sure Adı ve Ayet Numarası: “Ey iman edenler! Adaleti, Allah için, şahitlikte (hakim olarak) ayakta durun. Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adaletten alıkoymasın. Adaletli olun, o, takvaya daha yakındır.” (Maide Suresi, 5:8)
Bu ayetler, adâletin ve merhametin önemini vurgulamakta ve müminlere diğer insanlara karşı adâletli ve merhametli olmalarını emretmektedir. Bu ilke, İslam’ın temel bir değeri olarak değerlendirilmektedir.
Merhamet ile İlgili 5 Ayet
Kur’an-ı Kerim, merhamet konusunu pek çok ayette ele almaktadır. İşte merhamet ile ilgili beş ayet:
- Sure Adı ve Ayet Numarası: “Ey iman edenler! Sizin için nefislerinize karşı gelip duranlar ve mülklerinizden bir kısmını yemeye yeltenenler hakkında Allah’tan korkun. Allah’ın size olan nîmeti mübârek olunca, size karşı gelenlere iyilik yapın.” (Nisa Suresi, 4:36)
- Sure Adı ve Ayet Numarası: “Allah, iman edenlere karşı şiddetli müminlerin kalplerine merhamet ve şefkat duyar.” (Tevbe Suresi, 9:128)
- Sure Adı ve Ayet Numarası: “Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla.” (Fussilet Suresi, 41:1-3)
- Sure Adı ve Ayet Numarası: “Andolsun, biz şüphesiz kitabı (Kur’an’ı), insanlar için gerçekten düşünüp tutasılar diye kolaylaştırdık. O hâlde kim hidayete ererse kendi lehine hidayete erer. Kim saparsa yalnızca kendi aleyhine sapar. Sen onlara ister tehdit et, ister etme; onlar için bir fayda sağlamaz.” (Casiye Suresi, 45:20)
- Sure Adı ve Ayet Numarası: “Şüphesiz Allah, adaleti, iyiliği yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayâsızlıktan, fenalıktan ve azgınlıktan nehyeder. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt verir.” (Nahl Suresi, 16:90)
Bu ayetler, merhametin önemini vurgular ve insanların birbirlerine karşı merhametli olmalarını emreder. Bu ayetleri anlayıp hayatımıza tatbik etmek, merhameti günlük yaşantımızda da hissettirmemiz için önemlidir.