Konu Başlıkları
Kur’an’da Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetleri keşfetmek, inananlar için büyük bir önem taşır. Allah’ın kainatı nasıl yarattığına dair ayetler, İslami inancın temel taşları arasında yer alır. Bu ayetler, kainatın yaratılışının detaylarına ışık tutar ve inananlara derin bir anlam sunar. Ayrıca, Allah’ın dünya ve evreni nasıl altı günde yarattığına dair ayetler de inançlılar için büyük bir ilgi konusudur. Bu yazımızda, Kuran’da kainatın yaratılışı ile ilgili en etkileyici ayetleri keşfedeceğiz.
Bakara / 29. Ayet
هُوَ الَّذ۪ي خَلَقَ لَكُمْ مَا فِي الْاَرْضِ جَم۪يعًا ثُمَّ اسْتَوٰٓى اِلَى السَّمَٓاءِ فَسَوّٰيهُنَّ سَبْعَ سَمٰوَاتٍۜ وَهُوَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَل۪يمٌ۟
Yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yaratan, sonra semâya yönelip onları yedi kat gök olarak tastamam tanzîm eden O’dur. O, her şeyi hakkıyle bilendir.
En’âm / 101. Ayet
بَد۪يعُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۜ اَنّٰى يَكُونُ لَهُ وَلَدٌ وَلَمْ تَكُنْ لَهُ صَاحِبَةٌۜ وَخَلَقَ كُلَّ شَيْءٍۚ وَهُوَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَل۪يمٌ
O, gökleri ve yeri hiç yoktan, eşsiz ve benzersiz şekilde yaratandır. Eşi olmadığı halde O’nun nasıl çocuğu olabilir ki? Her şeyi O yaratmıştır ve O her şeyi hakkıyla bilendir.
En’âm / 107. Ayet
وَلَوْ شَٓاءَ اللّٰهُ مَٓا اَشْرَكُواۜ وَمَا جَعَلْنَاكَ عَلَيْهِمْ حَف۪يظًاۚ وَمَٓا اَنْتَ عَلَيْهِمْ بِوَك۪يلٍ
Eğer Allah dileseydi onlar Allah’a şirk koşmazlardı. Seni onların başında bir koruyucu ve gözetleyici yapmadık. Sen onların yaptıklarından sorumlu bir vekil de değilsin.
Rûm / 19. Ayet
يُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَيُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ وَيُحْيِ الْاَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَاۜ وَكَذٰلِكَ تُخْرَجُونَ۟
O, ölüden diriyi çıkarır, diriden ölüyü çıkarır ve kışta ölümünün ardından baharda yeryüzünü tekrar diriltir. İşte siz de öldükten sonra böyle diriltilip, kabirlerinizden çıkarılacaksınız.
Secde / 7. Ayet
اَلَّذ۪ٓي اَحْسَنَ كُلَّ شَيْءٍ خَلَقَهُ وَبَدَاَ خَلْقَ الْاِنْسَانِ مِنْ ط۪ينٍۚ
O Allah ki, yarattığı her şeyi en güzel bir şekilde yarattı; insanı yaratmaya da çamurdan başladı.
Yâsin / 36. Ayet
سُبْحَانَ الَّذ۪ي خَلَقَ الْاَزْوَاجَ كُلَّهَا مِمَّا تُنْبِتُ الْاَرْضُ وَمِنْ اَنْفُسِهِمْ وَمِمَّا لَا يَعْلَمُونَ
Her türlü kusurdan, eksiklikten, eşi ortağı olmaktan uzaktır o Allah ki, yerin bitirdiği her şeyi, bizzat kendilerini ve henüz mâhiyetini bilmedikleri nice şeyleri çiftler hâlinde yaratmıştır.
Zümer / 63. Ayet
لَهُ مَقَال۪يدُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۜ وَالَّذ۪ينَ كَفَرُوا بِاٰيَاتِ اللّٰهِ اُو۬لٰٓئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ۟
Göklerin ve yerin anahtarları O’nun katındadır. Allah’ın âyetlerini inkâr edenlere gelince, işte onlar hüsrâna uğrayanların tâ kendileridir.
Mü’min / 62. Ayet
ذٰلِكُمُ اللّٰهُ رَبُّكُمْ خَالِقُ كُلِّ شَيْءٍۢ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا هُوَۘ فَاَنّٰى تُؤْفَكُونَ
İşte Rabbiniz olan Allah budur. O, her şeyin yaratıcısıdır. O’ndan başka ilâh yoktur. Öyleyse nasıl oluyor da O’ndan yüz çevirip yanlış yollara düşüyorsunuz?
Şûrâ / 49. Ayet
لِلّٰهِ مُلْكُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۜ يَخْلُقُ مَا يَشَٓاءُۜ يَهَبُ لِمَنْ يَشَٓاءُ اِنَاثًا وَيَهَبُ لِمَنْ يَشَٓاءُ الذُّكُورَۙ
Göklerin ve yerin mutlak mülkiyeti ve hâkimiyeti Allah’ındır. Dilediğini yaratır; dilediğine kız çocuklar bağışlar, dilediğine erkek çocuklar bahşeder.
Zuhruf / 12. Ayet
وَالَّذ۪ي خَلَقَ الْاَزْوَاجَ كُلَّهَا وَجَعَلَ لَكُمْ مِنَ الْفُلْكِ وَالْاَنْعَامِ مَا تَرْكَبُونَۙ
Bütün varlık türlerini çift çift yaratan, sizin için gemilerden ve hayvanlardan bineceğiniz şeyler var eden de O’dur.
Zâriyât / 49. Ayet
وَمِنْ كُلِّ شَيْءٍ خَلَقْنَا زَوْجَيْنِ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ
Her şeyi çift yarattık; umulur ki düşünüp öğüt alırsınız.
Kamer / 49. Ayet
اِنَّا كُلَّ شَيْءٍ خَلَقْنَاهُ بِقَدَرٍ
Şüphesiz biz her şeyi dakik, şaşmaz bir ölçüye ve bir kadere göre yarattık.
Kamer / 50. Ayet
وَمَٓا اَمْرُنَٓا اِلَّا وَاحِدَةٌ كَلَمْحٍ بِالْبَصَرِ
Olmasını istediğimiz şeyle ilgili emrimiz, başka değil, bir “Ol!” demektir; bir göz kırpması gibi hızlıdır.
Hadid / 1. Ayet
سَبَّحَ لِلّٰهِ مَا فِي السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۚ وَهُوَ الْعَز۪يزُ الْحَك۪يمُ
Göklerde ve yerde bulunan her şey Allah’ı tesbih eder. O, kudreti dâimâ üstün gelen, her hükmü ve işi hikmetli ve sağlam olandır.
Saf / 1. Ayet
سَبَّحَ لِلّٰهِ مَا فِي السَّمٰوَاتِ وَمَا فِي الْاَرْضِۚ وَهُوَ الْعَز۪يزُ الْحَك۪يمُ
Göklerde ne var, yerde ne varsa hepsi Allah’ı tesbih eder. O, kudreti dâimâ üstün gelen, her hükmü ve işi hikmetli ve sağlam olandır.
Cum’a / 1. Ayet
يُسَبِّحُ لِلّٰهِ مَا فِي السَّمٰوَاتِ وَمَا فِي الْاَرْضِ الْمَلِكِ الْقُدُّوسِ الْعَز۪يزِ الْحَك۪يمِ
Göklerde ne var, yerde ne varsa hepsi, gerçek hükümdar, her noksandan temiz ve uzak, kudreti dâimâ üstün gelen, her hükmü ve işi hikmetli ve sağlam olan Allah’ı tesbih etmektedir.
Teğabün / 1. Ayet
يُسَبِّحُ لِلّٰهِ مَا فِي السَّمٰوَاتِ وَمَا فِي الْاَرْضِۚ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُۘ وَهُوَ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ قَد۪يرٌ
Göklerde ne var, yerde ne varsa hepsi Allah’ı tesbih etmektedir. Tüm varlığın mutlak mülkiyeti ve hâkimiyeti O’nundur. Bütün övgüler de O’na aittir. O’nun her şeye gücü yeter.
Tekvir / 15. Ayet
فَلَٓا اُقْسِمُ بِالْخُنَّسِۙ
Yemin ederim o geri kalıp gizlenenlere,
Tekvir / 18. Ayet
وَالصُّبْحِ اِذَا تَنَفَّسَۙ
Ve nefes almaya başladığı zaman sabaha ki:
Târık / 1. Ayet
وَالسَّمَٓاءِ وَالطَّارِقِۙ
Yemin ederim göğe ve Tãrık’a.
Târık / 3. Ayet
اَلنَّجْمُ الثَّاقِبُۙ
O, karanlıkları delip geçen parlak bir yıldızdır.
A’lâ / 2. Ayet
اَلَّذ۪ي خَلَقَ فَسَوّٰىۙۖ
O ki, her şeyi yarattı ve onları güzel ve düzgün bir şekilde biçimlendirdi.
Şems / 1. Ayet
وَالشَّمْسِ وَضُحٰيهَاۙۖ
Yemin olsun güneşe ve onun kuşluk vaktindeki aydınlığına,
Şems / 2. Ayet
وَالْقَمَرِ اِذَا تَلٰيهَاۙۖ
Güneşi izleyip ışığını yansıtan aya,
Şems / 3. Ayet
وَالنَّهَارِ اِذَا جَلّٰيهَاۙۖ
Onu ortaya çıkarıp gösteren gündüze,
Şems / 4. Ayet
وَالَّيْلِ اِذَا يَغْشٰيهَاۙۖ
Onu bürüyüp gizleyen geceye,
Şems / 5. Ayet
وَالسَّمَٓاءِ وَمَا بَنٰيهَاۙۖ
Gökyüzüne ve onu binâ edene,
Şems / 6. Ayet
وَالْاَرْضِ وَمَا طَحٰيهَاۙۖ
Yeryüzüne ve onu yayıp döşeyene,
Şems / 7. Ayet
وَنَفْسٍ وَمَا سَوّٰيهَاۙۖ
Nefse ve onu düzgün bir biçimde yaratıp düzenleyene,
Şems / 8. Ayet
فَاَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوٰيهَاۙۖ
Ona kötü ve iyi olma kâbiliyetini ilham edene ki:
Leyl / 3. Ayet
وَمَا خَلَقَ الذَّكَرَ وَالْاُنْثٰىۙ
Hem erkeği hem dişiyi yaratan Allah’a ki:
Tin / 1. Ayet
وَالتّ۪ينِ وَالزَّيْتُونِۙ
Yemin olsun incire ve zeytine,
Tin / 2. Ayet
وَطُورِ س۪ين۪ينَۙ
Sînâ dağına,
Tin / 3. Ayet
وَهٰذَا الْبَلَدِ الْاَم۪ينِۙ
Ve bu güvenli Belde’ye:
A’râf / 54. Ayet
اِنَّ رَبَّكُمُ اللّٰهُ الَّذ۪ي خَلَقَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ ف۪ي سِتَّةِ اَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوٰى عَلَى الْعَرْشِ يُغْشِي الَّيْلَ النَّهَارَ يَطْلُبُهُ حَث۪يثًاۙ وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ وَالنُّجُومَ مُسَخَّرَاتٍ بِاَمْرِه۪ۜ اَلَا لَهُ الْخَلْقُ وَالْاَمْرُۜ تَبَارَكَ اللّٰهُ رَبُّ الْعَالَم۪ينَ
Şüphesiz sizin Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan sonra arşa istivâ eden; gündüzü, kendisini süratle kovalayan geceyle bürüyüp örten; güneşi, ayı ve yıldızları emrine boyun eğdiren Allah’tır. Bilin ki, yaratma da, emir ve idâre yetkisi de yalnız O’na aittir. Âlemlerin Rabbi olan Allah yüceler yücesidir.
Yunus / 3. Ayet
اِنَّ رَبَّكُمُ اللّٰهُ الَّذ۪ي خَلَقَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ ف۪ي سِتَّةِ اَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوٰى عَلَى الْعَرْشِ يُدَبِّرُ الْاَمْرَۜ مَا مِنْ شَف۪يعٍ اِلَّا مِنْ بَعْدِ اِذْنِه۪ۜ ذٰلِكُمُ اللّٰهُ رَبُّكُمْ فَاعْبُدُوهُۜ اَفَلَا تَذَكَّرُونَ
Şüphesiz Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra arşa hükümrân olan, her şeyi ve her işi yerli yerince yöneten Allah’tır. O’nun izni olmadan şefaat edebilecek hiç kimse yoktur. Rabbiniz Allah işte budur. Öyleyse O’na kulluk edin. Hâlâ düşünüp ders almayacak mısınız?
Yunus / 5. Ayet
هُوَ الَّذ۪ي جَعَلَ الشَّمْسَ ضِيَٓاءً وَالْقَمَرَ نُورًا وَقَدَّرَهُ مَنَازِلَ لِتَعْلَمُوا عَدَدَ السِّن۪ينَ وَالْحِسَابَۜ مَا خَلَقَ اللّٰهُ ذٰلِكَ اِلَّا بِالْحَقِّۜ يُفَصِّلُ الْاٰيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ
Güneşi parlak bir ışık kaynağı, ayı ise bir nûr yapan, yılların sayısını ve vakitlerin hesâbını bilmeniz için aya menziller takdir eden O’dur. Allah, bütün bunları boş yere değil gerçek bir gaye, sebep ve hikmete dayalı olarak yaratmıştır. O, bilip anlayacak kimseler için âyetlerini bu şekilde detaylarıyla açıklamaktadır.
Hûd / 7. Ayet
وَهُوَ الَّذ۪ي خَلَقَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ ف۪ي سِتَّةِ اَيَّامٍ وَكَانَ عَرْشُهُ عَلَى الْمَٓاءِ لِيَبْلُوَكُمْ اَيُّكُمْ اَحْسَنُ عَمَلًاۜ وَلَئِنْ قُلْتَ اِنَّكُمْ مَبْعُوثُونَ مِنْ بَعْدِ الْمَوْتِ لَيَقُولَنَّ الَّذ۪ينَ كَفَرُٓوا اِنْ هٰذَٓا اِلَّا سِحْرٌ مُب۪ينٌ
Sizi imtihan edip hanginizin daha güzel amel işleyeceğini ortaya çıkarmak için gökleri ve yeri altı günde yaratan O’dur. Arşı ise daha önce su üzerinde idi. Buna rağmen şayet: “Siz öldükten sonra kesinlikle diriltileceksiniz” diyecek olsan, inkâra saplananlar muhakkak: “Bu düpedüz bir büyüden başka bir şey değil” derler.
İbrahim / 19. Ayet
اَلَمْ تَرَ اَنَّ اللّٰهَ خَلَقَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ بِالْحَقِّۜ اِنْ يَشَأْ يُذْهِبْكُمْ وَيَأْتِ بِخَلْقٍ جَد۪يدٍۙ
Allah’ın, gökleri ve yeri belli bir gayeye, hikmete dayalı olarak ve mükemmel bir sistem hâlinde yarattığını görmüyor musun? Dilerse O sizi yok eder, yerinize yepyeni bir toplum getirir.
Hicr / 85. Ayet
وَمَا خَلَقْنَا السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَٓا اِلَّا بِالْحَقِّۜ وَاِنَّ السَّاعَةَ لَاٰتِيَةٌ فَاصْفَحِ الصَّفْحَ الْجَم۪يلَ
Biz gökleri, yeri ve aralarında bulunan her şeyi gerçek bir sebep ve hikmet ile yarattık. Kıyâmet mutlaka kopacaktır. O halde sen, insanların eziyet ve sıkıntılarına karşı müsâmaha ve güzellikle davranma yolunu seç.
Nahl / 3. Ayet
خَلَقَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ بِالْحَقِّۜ تَعَالٰى عَمَّا يُشْرِكُونَ
Allah, gökleri ve yeri gerçek bir sebep ve hikmetle yaratmıştır. O, müşriklerin koştukları ortaklardan çok temiz ve çok yücedir.
Enbiyâ / 30. Ayet
اَوَلَمْ يَرَ الَّذ۪ينَ كَفَرُٓوا اَنَّ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا فَفَتَقْنَاهُمَاۜ وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَٓاءِ كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّۜ اَفَلَا يُؤْمِنُونَ
Kâfirler görmezler mi ki, göklerle yer bitişik halde idi de biz onları birbirinden ayırdık ve canlı olan her şeyi sudan meydana getirdik. Bu gerçek karşısında, hâlâ mı iman etmeyecekler?
Furkan / 59. Ayet
اَلَّذ۪ي خَلَقَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا ف۪ي سِتَّةِ اَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوٰى عَلَى الْعَرْشِۚۛ اَلرَّحْمٰنُ فَسْـَٔلْ بِه۪ خَب۪يرًا
O Allah ki gökleri, yeri ve aralarında bulunan her şeyi altı günde yarattı, sonra da arşa istivâ etti. O Rahmân’dır. Artık yaratılışın sırrını, her şeyi en iyi bilen Rabbine sor!
Ankebût / 44. Ayet
خَلَقَ اللّٰهُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ بِالْحَقِّۜ اِنَّ ف۪ي ذٰلِكَ لَاٰيَةً لِلْمُؤْمِن۪ينَ۟
Allah gökleri ve yeri gerçek bir sebep ve hikmete uygun olarak mükemmel bir sistem hâlinde yaratmıştır. Elbette bunda mü’minler için bir ders ve ibret vardır.
Rûm / 8. Ayet
اَوَلَمْ يَتَفَكَّرُوا ف۪ٓي اَنْفُسِهِمْ۠ مَا خَلَقَ اللّٰهُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَٓا اِلَّا بِالْحَقِّ وَاَجَلٍ مُسَمًّىۜ وَاِنَّ كَث۪يرًا مِنَ النَّاسِ بِلِقَٓائِ۬ رَبِّهِمْ لَكَافِرُونَ
Onlar, Allah’ın gökleri, yeri ve bunlar arasında bulunan her şeyi ancak gerçek bir sebep, derin bir hikmet, şaşmaz bir kanun ve belirli bir ecel ile yarattığını kendi içlerinde hiç düşünmezler mi? Ne var ki, insanların çoğu, öldükten sonra dirilip Rablerine kavuşacaklarını kesinlikle inkâr etmektedir.
Secde / 4. Ayet
اَللّٰهُ الَّذ۪ي خَلَقَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا ف۪ي سِتَّةِ اَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوٰى عَلَى الْعَرْشِۜ مَا لَكُمْ مِنْ دُونِه۪ مِنْ وَلِيٍّ وَلَا شَف۪يعٍۜ اَفَلَا تَتَذَكَّرُونَ
O Allah ki, gökleri, yeri ve bunlar arasında bulunan her şeyi altı günde yarattı, sonra da arş üzerine istivâ etti. Sizin O’ndan başka ne bir dostunuz ne de bir şefaatçiniz vardır. Hâlâ düşünüp ders ve öğüt almayacak mısınız?
Zümer / 5. Ayet
خَلَقَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ بِالْحَقِّۚ يُكَوِّرُ الَّيْلَ عَلَى النَّهَارِ وَيُكَوِّرُ النَّهَارَ عَلَى الَّيْلِ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَۜ كُلٌّ يَجْر۪ي لِاَجَلٍ مُسَمًّىۜ اَلَا هُوَ الْعَز۪يزُ الْغَفَّارُ
O, gökleri ve yeri belli bir gâye, büyük bir hikmet ve şaşmaz bir nizam üzere yaratmıştır. Sürekli olarak geceyi gündüzün üzerine sarıyor, gündüzü de gecenin üzerine sarıyor. Güneşi ve ayı da emrine boyun eğdirmiştir. Her biri belli bir süreye kadar kendi yörüngesinde akıp gidiyor. Bilin ki O, karşı konulmaz bir kudret sahibidir, çok bağışlayıcıdır.
Fussilet / 11. Ayet
ثُمَّ اسْتَوٰٓى اِلَى السَّمَٓاءِ وَهِيَ دُخَانٌ فَقَالَ لَهَا وَلِلْاَرْضِ ائْتِيَا طَوْعًا اَوْ كَرْهًاۜ قَالَتَٓا اَتَيْنَا طَٓائِع۪ينَ
Bundan başka, gaz hâlinde olan göğe yöneldi. Hem ona, hem de yeryüzüne: “İsteseniz de istemeseniz de gelin!” buyurdu. İkisi de: “İsteyerek geldik” dediler.
Duhân / 39. Ayet
مَا خَلَقْنَاهُمَٓا اِلَّا بِالْحَقِّ وَلٰكِنَّ اَكْثَرَهُمْ لَا يَعْلَمُونَ
Biz onları gerçek bir sebep ve hikmete bağlı olarak yarattık. Ne var ki insanların çoğu bunu bilmez.
Ahkaf / 3. Ayet
مَا خَلَقْنَا السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَٓا اِلَّا بِالْحَقِّ وَاَجَلٍ مُسَمًّىۜ وَالَّذ۪ينَ كَفَرُوا عَمَّٓا اُنْذِرُوا مُعْرِضُونَ
Biz gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri gerçek bir maksat ve hikmetle, bir de belirli bir süre için yarattık. Ne var ki kâfirler, uyarıldıkları kıyâmet ve âhiret gerçeğinden ısrarla yüz çeviriyorlar.
Fussilet / 12. Ayet
فَقَضٰيهُنَّ سَبْعَ سَمٰوَاتٍ ف۪ي يَوْمَيْنِ وَاَوْحٰى ف۪ي كُلِّ سَمَٓاءٍ اَمْرَهَاۜ وَزَيَّنَّا السَّمَٓاءَ الدُّنْيَا بِمَصَاب۪يحَۗ وَحِفْظًاۜ ذٰلِكَ تَقْد۪يرُ الْعَز۪يزِ الْعَل۪يمِ
Böylece onları yedi kat gök olarak iki günde yarattı ve her bir göğe vazîfesini bildirdi. Dünya göğünü de kandillerle süsledik ve onu bozulmaktan koruduk. İşte bu, kudreti dâimâ üstün gelen ve her şeyi hakkıyla bilen Allah’ın takdiridir.
Kaf / 38. Ayet
وَلَقَدْ خَلَقْنَا السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا ف۪ي سِتَّةِ اَيَّامٍۗ وَمَا مَسَّنَا مِنْ لُغُوبٍ
Biz gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri altı günde yarattık. Ama bize en küçük bir yorgunluk bile dokunmadı.
Hadid / 4. Ayet
هُوَ الَّذ۪ي خَلَقَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ ف۪ي سِتَّةِ اَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوٰى عَلَى الْعَرْشِۜ يَعْلَمُ مَا يَلِجُ فِي الْاَرْضِ وَمَا يَخْرُجُ مِنْهَا وَمَا يَنْزِلُ مِنَ السَّمَٓاءِ وَمَا يَعْرُجُ ف۪يهَاۜ وَهُوَ مَعَكُمْ اَيْنَ مَا كُنْتُمْۜ وَاللّٰهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَص۪يرٌ
Gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra da arşa istivâ eden O’dur. O yere gireni de, ondan çıkanı da, gökten ineni de, göğe yükseleni de bilir. Nerede olursanız olun, O dâimâ sizinle beraberdir. Allah, bütün yaptıklarınızı hakkıyla görmektedir.
Talâk / 12. Ayet
اَللّٰهُ الَّذ۪ي خَلَقَ سَبْعَ سَمٰوَاتٍ وَمِنَ الْاَرْضِ مِثْلَهُنَّۜ يَتَنَزَّلُ الْاَمْرُ بَيْنَهُنَّ لِتَعْلَمُٓوا اَنَّ اللّٰهَ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ قَد۪يرٌۙ وَاَنَّ اللّٰهَ قَدْ اَحَاطَ بِكُلِّ شَيْءٍ عِلْمًا
Yedi göğü ve yerden de bir o kadarını yaratan Allah’tır. Kâinatın işleyişi ve varlıkların hayatlarıyla ilgili ilâhî buyruklar bunlar arasında iner durur ki, böylece Allah’ın her şey üzerinde mutlak kudret sahibi olduğunu ve yine Allah’ın ilmiyle de her şeyi kuşattığını bilesiniz.
Kainatın Yaratılışı Hangi Ayette Geçiyor?
Kainatın yaratılışı hakkında bilgi veren ayetler Kuran’ın farklı bölümlerinde yer almaktadır. Bu ayetler, insanlara kainatın yaratılış süreci hakkında bilgi verir ve insanları düşünmeye davet eder. Kainatın yaratılışı ile ilgili ayetler arasında öne çıkan bazı sureler ve ayetler şunlardır:
- Kur’an Bölümü: Enbiya Suresi
- Ayet: “Gökleri ve yeri hak olarak yaratan Allah! O, işte O’dur.” (Enbiya Suresi, 21:16)
- Kur’an Bölümü: Bakara Suresi
- Ayet: “Şüphesiz, sizin Rabbiniz yedi göğü ve yerden de bir o kadarını altı günde yaratan Allah’tır.” (Bakara Suresi, 2:29)
Bu ayetler, Kuran’da kainatın yaratılışının Allah tarafından gerçekleştirildiğini vurgulamaktadır. Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler, insanlara düşünme ve tefekkür etme fırsatı sunarak, yaratılışın derin anlamını anlamalarına yardımcı olur.
Allah dünyayı nasıl yarattı ayet?
Allah’ın kudretini ve yaratma sanatını yansıtan Kuran ayetleri, Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler olarak bilinir. Kainatın yaratılışına dair detaylar, Kur’an’ın çeşitli ayetlerinde anlatılmıştır. Bu ayetlerde Allah’ın dünyayı nasıl yarattığına dair ipuçları bulunmaktadır. Örneğin, “O, gökleri ve yeri hak ile yaratandır.” (En’am Suresi, 73) ayeti kainatın yaratılışındaki kudret ve hikmete vurgu yapar. Benzer şekilde, “O, gökleri ve yeri altı günde yaratandır.” (Yunus Suresi, 3) ayeti de yaratılış sürecine işaret eder. Bu ayetler, insanlara yaratılışın detayları hakkında düşünmeleri için bir fırsat sunar. Kainatın nasıl yaratıldığına dair daha fazla bilgi için Kuran, insanlara rehberlik etmektedir.
Bu ayetler, Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler konusunu detaylı bir şekilde ele almaktadır. Kainatın nasıl yaratıldığına dair ayetler, insanlara düşünce ve şükretme fırsatı sunmaktadır. Böylece, Kuran’ın insanlara rehberlik ettiği ve Allah’ın kudretini vurguladığı görülmektedir. Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler, insanların yaratılış hakkında derin düşüncelere sevk etmektedir. Bu ayetler, yaratılışın detaylarını anlamak ve bu büyük sanatı görmek isteyen herkes için rehberlik sunar.
Gördüğünüz gibi Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler, insanlara yaratılışın detayları ve Allah’ın kudreti hakkında düşünme fırsatı sunmaktadır. Bu ayetler, göklerin ve yerin yaratılışını anlamak isteyenler için rehberlik oluşturur. Allah’ın yaratma sanatını anlamak ve takdir etmek için Kuran’ı daha fazla inceleme fırsatı bulunmaktadır. Bu ayetler, insanları yaratılışın detayları konusunda düşünmeye teşvik eder ve yaratıcılarını tanımalarına yardımcı olur. Allah’ın yaratma sanatını anlamak ve takdir etmek için Kuran’ı daha fazla inceleme fırsatı bulunmaktadır. Bu ayetler, insanları yaratılışın detayları konusunda düşünmeye teşvik eder ve yaratıcılarını tanımalarına yardımcı olur.
Görüldüğü gibi, Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler, insanlara yaratılışın detayları hakkında düşünme fırsatı sunar. Bu ayetler, Allah’ın kudretini ve yaratma sanatını anlamak isteyenler için büyük bir rehberlik sunar. Kuran, insanlara düşünme, şükretme ve yaratılışın detayları hakkında derinleşme fırsatı tanır. Allah’ın kudretini ve yaratma sanatını anlamak isteyenler için Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler büyük bir rehberlik oluşturur. Allah’ın kudretini ve yaratma sanatını anlamak isteyenler için Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler büyük bir rehberlik oluşturur. Allah’ın kudretini ve yaratma sanatını anlamak isteyenler için BoldContent büyük bir rehberlik oluşturur. Allah’ın kudretini ve yaratma sanatını anlamak isteyenler için Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler büyük bir rehberlik oluşturur. Allah’ın kudretini ve yaratma sanatını anlamak isteyenler için Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler büyük bir rehberlik oluşturur. Allah’ın kudretini ve yaratma sanatını anlamak isteyenler için Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler büyük bir rehberlik oluşturur. Allah’ın kudretini ve yaratma sanatını anlamak isteyenler için Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler büyük bir rehberlik oluşturur. Allah’ın kudretini ve yaratma sanatını anlamak isteyenler için Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler büyük bir rehberlik oluşturur. Allah’ın kudretini ve yaratma sanatını anlamak isteyenler için Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler büyük bir rehberlik oluşturur. Allah’ın kudretini ve yaratma sanatını anlamak isteyenler için Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler büyük bir rehberlik oluşturur. Allah’ın kudretini ve yaratma sanatını anlamak isteyenler
Kuranda dünya nasıl yaratıldı?
Kuran’da dünya nasıl yaratıldığı ile ilgili pek çok ayet bulunmaktadır. Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler, insanlara dünyanın yaratılış süreci hakkında rehberlik etmektedir. Bu ayetler, Allah’ın kudretini ve yaratma sanatını göstermektedir.
Kur’an’da geçen ayetler arasında dünyanın yedi kat gök olarak yaratıldığı, arzın da onunla birlikte yaratıldığı belirtilmektedir. Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler, insanlara düşünmeleri ve Allah’ın büyüklüğünü anlamaları için bir fırsat sunmaktadır.
Kuran’da yer alan bu ayetler, Müslümanlar için dünyanın yaratılışını anlamak ve bu muazzam olayın üzerinde düşünmek için bir fırsat sunmaktadır. Bu ayetler, doğa olayları ve evrenin gizemleri hakkında derin düşüncelere yol açmaktadır.
Bu ayetler, Müslümanlar için dünya ve evrenin yaratılışının derinliğine dair kılavuz niteliği taşımaktadır. Kainatın Yaratılışı ile ilgili ayetler, insanın yaratılışındaki mucizeyi anlamalarına yardımcı olmaktadır.
Allah dünyayı 6 günde yarattı ayeti hangi sure?
Kur’an-ı Kerim’de, Kainat’ın yaratılışı ile ilgili ayetler, Allah’ın dünyayı 6 günde yarattığını belirtir. Bu yaratılış süreci, “A’raf” suresinin 54. ayetinde şöyle ifade edilir:
“Sizin Rabbiniz, altı günde gökleri ve yeri yaratan, sonra arşa istiva eden Allah’tır. Geceyi gündüzün karanlığından ayıklar. Güneşi, ayı ve yıldızları buyruğu altına sokar. Dikkat edin! Yaratma ve emir O’nundur. Alemlerin Rabbi olan Allah ne yücedir!”
Bu ayet, Kainat’ın Yaratılışı ile ilgili ayetler arasında önemli bir yere sahiptir ve yaratılış sürecinin detaylarını özetler. Allah’ın 6 günlük yaratılış süreci, insanlara O’nun sonsuz kudretini ve yaratma gücünü hatırlatır. Bu ayet, yaratılışın detaylarına dair önemli bilgiler sunar ve okuyucuya derin düşüncelere sevk eder.