Hz. Eyub’un şifa duası ve meali..Kur’an’da anlatılan Hz. Eyüp kıssasında, Hz. Eyüp’ün zorluklar karşısındaki sabrı önemli bir konudur. Hastalığıyla başa çıkmak için Allah’a yaptığı dua, Hz. Eyüp’ün dua olarak bilinir. Hz. Eyüp’ün sağlık için yaptığı dua nasıl okunur ve anlamı nedir? Hz. Eyüp’ün hastalığının şifa bulması ve sıkıntısının son bulması için yaptığı dua…
Hz. Eyyub (AS) sabır kahramanı olarak meşhur olmuştur.Bir insan olarak dayanılmaz hastalıklara maruz kalmış,Fakat insanüstü bir sabırla tahammül etmişti.Bedenine gelen hastalıklara sabretmişti,ancak sonunda hastalık dile ve kalbine zarar vermeye başlayınca kurtuluşuna vesile olan şu yakarışla Rabbine halini arzetti..
وَايُّوبَ اِذْناَدَاى رَبَّهُ اَنِّي مَسَّنِىَ الضُّرُّ وَاَنْتَ اَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ
OKUNUŞU :”ve eyyube iz nêdê Rabbehu:Enni messeniye’d-durru ve ve ente erhamur râhimîn(râhimîne)..”
ANLAMI : ”Eyyub,Rabbine şöyle yalvarmıştı:Ya Rabbi bana zarar dokundu ve Sen, merhametlilerin en merhametlisisin.”
Allah bu duayı,mucizevi bir şekilde kabul etti.Ve Hz eyyub’a ağır hastalığından şifa verip onu eski sağlığına kavuşturdu.
Bu duayı bizim ayetten iktibasla şöyle okumamız daha doğru olur:
رَبِّ اَنِّي مَسَّنِىَ الضُّرُّ وَاَنْتَ اَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ
Rabbi,Enni messeniye’d-durru ve ente erhamü’r-rahımin.”
Ya Rabbi bana zarar dokundu ve sen Sen, merhametlilerin en merhametlisisin.” Bu duayı fiziki bir hastalığı olanlar okuyabileceği gibi,Fiziki bir hastalığı olmayanlarda günahlarını bir hastalık sayarak,o günahlardan kurtulmak niyetiyle okuyabilir.
وَأَيُّوبَ إِذْ نَادَى رَبَّهُ أَنِّي مَسَّنِيَ الضُّرُّ وَأَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ
“(Ey Peygamberim!) Eyüp’ü da hatırla. Hani o Rabbine,‘Şüphesiz ki ben derde uğradım, sen merhametlilerin en merhametlisisin’ diye yalvarmıştı.” (Enbiya, 21/83)
وَاذْكُرْ عَبْدَنَا أَيُّوبَ إِذْ نَادَى رَبَّهُ أَنِّي مَسَّنِيَ الشَّيْطَانُ بِنُصْبٍ وَعَذَابٍ
“Kulumuz Eyüp’ü da an: (O) Rabbine ‘Şeytan, bana bir yorgunluk ve azap dokundurdu’ diye seslenmiş, dua etmişti.” (Sâd, 38/41)
Yüce Allah, Eyüp Peygamberin duâsı üzerine hastalığının iyileşmesi için,
“Ona ayağını (yere) vur, işte yıkanacak ve içilecek serin (bir su)” (Sâd, 38/42) buyurmuş, Eyüp (a.s.) ayağını yere vurmuş, çıkan su ile yıkanmış ve sudan içmiş, iç ve dış bütün hastalıklarından kurtulmuştur.
Yüce Allah, Eyüp’ün duâsını kabul ettiğini şöyle bildirmektedir:
“Biz de onun duâsını kabul etmiş ve başına gelenleri kaldırmıştık. Katımızdan bir rahmet ve kulluk edenlere bir hatıra olmak üzere ona tekrar ailesini ve kaybettikleriyle bir mislini daha vermiştik.” (Enbiyâ, 21/84)