Elif lam mim duası..Bakara Suresi, Kur’an-ı Kerim’in en uzun suresi olup İslam‘ın temel esaslarını içerir. Özellikle ilk beş ayeti, birçok müminin sıklıkla okuduğu ve üzerinde durduğu ayetlerdir.
ELİF LAM MİM SURESİ OKUNUŞU:
Bismillahirrahmanirrahim
1. Elif lam mim
2. Zalikel kitabü la raybe fıh* hüdel lil müttekıyn
3. Ellezıne yü’minune bil ğaybi ve yükıymunas salate ve mimma razaknahüm yünfikun
4. Vellezine yü’minune bi ma ünzile ileyke ve ma ünzile min kablik* ve bil ahırati hüm yukınun
5. Ülaike ala hüdem mir rabbihim ve ülaike hümül müflihun
ELİF LAM MİM ANLAMI:
1 – (Elif, Lâm, Mîm.)
2 – İşte o kitap, bunda şüphe yok, müttakiler (kötülükten korunacaklar) için hidayettir.
3 – Onlar ki gaybe iman edip namazı dürüst kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (Allah yolunda) harcarlar.
4 – Ve onlar ki hem sana indirilene iman ederler, hem senden önce indirilene. Ahirete de bunlar kesinlikle iman ederler.
5 – Bunlar, işte Rabblerinden bir hidayet üzerindedirler ve bunlar işte felaha erenlerdir.
Bakara Suresi İlk Beş Ayet (Arapça ve Türkçe Meali)
Arapça:
1. اَلِفْ لَام مِيم
2. ذَٰلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِلْمُتَّقِينَ
3. الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ
4. وَالَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِمَا أُنزِلَ إِلَيْكَ وَمَا أُنزِلَ مِن قَبْلِكَ وَبِالآخِرَةِ هُمْ يُوقِنُونَ
5. أُولَٰئِكَ عَلَى هُدًى مِن رَّبِّهِمْ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ
Türkçe Meali:
1. Alif, Lâm, Mîm.
2. İşte bu Kitap ki, O’nda hiçbir şüphe yoktur. Takva sahipleri için bir hidayettir.
3. Onlar (takva sahipleridir) ki, gayba (gaybte Allah’a) îmân ederler, namazlarını kılarlar ve kendilerini rızıklandırdığımız şeylerden infâk ederler (başkalarına verirler).
4. Onlar (takva sahipleri) ki, sana indirilene ve senden önce indirilenlere (bütün semavî kitaplara) îmân ederler ve onlar ahirete yakîn hasıl ederler (yakîn seviyesinde kesin olarak inanırlar).
5. İşte onlar, Rab’lerinden bir hidayet üzeredirler. Ve işte onlar, onlar muflihundurlar (felâha, kurtuluşa erenlerdir).
Bakara Suresi İlk Beş Ayetin Faziletleri
Bu ayetlerin faziletleri hakkında birçok rivayet bulunmaktadır. Genel olarak bu ayetleri okumak ve üzerinde tefekkür etmek, müminlere şu faydaları sağlar:
İmanını güçlendirmek: Bu ayetler, Allah’a ve ahirete olan imanı kuvvetlendirir.
Kalbi huzura erdirmek: Ayetlerin okunması, kalbi huzurlandırır ve manevi bir rahatlama sağlar.
Hayatı anlamlı kılmak: Ayetlerdeki mesajlar, hayata anlam katar ve insanı daha iyi bir Müslüman olmaya teşvik eder.
Koruma sağlamak: Bu ayetlerin okunmasının, çeşitli belalardan ve kötülüklerden koruduğuna inanılır.
Rızıkta bereket: Bazı rivayetlere göre, bu ayetleri sık sık okuyan kişilerin rızıklarında bereket olur.
Özellikle Bakara Suresi’nin ilk beş ayeti, evlerde ve iş yerlerinde okunarak, o mekânın bereketlendiğine ve kötülüklerden korunacağına inanılır.
“Elif, Lam, Mim” Harflerinin Anlamı
Sure başlarındaki bu harflerin kesin bir anlamı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı alimlere göre bu harfler, Allah’ın isimlerine veya sıfatlarına işaret ederken, bazıları ise bu harflerin sadece Allah’ın bildiği bir anlam taşıdığını belirtirler.
ELİF LAM MİM (BAKARA SURESİ 1. AYET) TEFSİRİ
“Elif. Lâm. Mîm.” tefsir ilminde “hurûf-i mukattaa” diye bilinen ve “ayrı ayrı okunan harfler”dir. Kur’ân-ı Kerîm’in yirmi dokuz sûresine bu harflerle başlanır. Bazıları sûre başlarında müstakil bir ayet iken, bazıları da âyetin bir bölümüdür. Buradakiler ise müstakil bir ayettir. Bu harfler, Kur’an’ın müteşâbih âyetlerindendir. Müteşâbih, birden çok mâna ifade etmesi sebebiyle hangisinin kastedildiği okuyanların çoğu tarafından tam olarak anlaşılamayan âyetlere denir. Bu harflerin mâhiyeti ve hangi mânaya geldiği hususunda pek çok görüş bulunmaktadır. Bunlar arasında tercih edilen görüşler şunlardır:
› Bu harfler, Kur’ân-ı Kerîm’in Allah kelâmı olduğuna inanmayanlara meydan okumak için bazı sûrelerin başına getirilmiş ve âdetâ şu mâna kastedilmiştir: “Kur’an-ı Kerîm, şu gördüğünüz ve işittiğiniz harflerden oluşan kelime ve cümlelerden meydana gelmektedir. Siz bu harfleri biliyorsunuz. O hâlde gücünüz yetiyorsa haydi siz de bu harfleri kullanarak Kur’an’a benzer bir kitap ortaya koyun!”
› Hurûf-i mukattaa, Allah ve Rasûlü arasında hususi şifrelerdir. Mânasını ancak Allah ve Rasûlü bilir. Bu görüşte olan âlimler, “Onlar Kur’ân’ın sırrıdır. Biz zâhirine inanır, mânasını Allah’a bırakırız” derler.
› Cenab-ı Hak, tek tek okunan bu harflerle muhatapların dikkatlerini çekerek, bir an için her işi bırakıp vahyedilen muazzam ilâhî hakikatleri can kulağıyla dinlemelerini temin etmektedir. Zira insan fıtratında, görmediği ve duymadığı garib şeylere karşı ilgi duyma özelliği vardır. İnsanlar, bu harflerin mânasını anlamaya çalışırken, onlardan sonra gelen bölümleri de dinlerler ve böylece maksad hâsıl olur.
Özetle, Bakara Suresi’nin ilk beş ayeti, Kur’an-ı Kerim’in en önemli ayetleri arasında yer alır ve müminlerin hayatında önemli bir yere sahiptir. Bu ayetleri düzenli olarak okumak ve üzerinde tefekkür etmek, kişinin imanını güçlendirmesi ve hayatına bereket katmasına yardımcı olur.