Duaları

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kuran-ı Kerim
  4. »
  5. Ana Babaya İtaat ile ilgili ayetler

Ana Babaya İtaat ile ilgili ayetler

admin admin -
21 0
İslam dinine göre anne babaya nasıl davranmalıyız

“Ana Babaya İtaat ile ilgili ayetler” konulu bu yazıda Kur’an ve hadislerde anne babaya itaatin önemi ve nasıl olması gerektiği üzerine bilgiler bulacaksınız. Anne babaya olan itaatin farz olup olmadığını merak edenler, konuyla ilgili ayet ve hadisleri öğrenmek isteyenler için bu yazıyı hazırladık. Bu konuda Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin (sav) sözlerinden derlenen bilgilerle doğru bir bakış açısı elde edebilirsiniz. Hazırsanız, gelin beraber “Ana Babaya İtaat ile ilgili ayetler” üzerine bilgi edinelim. .

Ana Babaya İtaat ile ilgili ayetler türkçe ve arapça.

İsrâ / 23. Ayet
وَقَضٰى رَبُّكَ اَلَّا تَعْبُدُٓوا اِلَّٓا اِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ اِحْسَانًاۜ اِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ اَحَدُهُمَٓا اَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَٓا اُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا كَر۪يمًا

Rabbin yalnız kendisine kulluk etmenizi ve ana-babaya iyilik yapmanızı kesin olarak emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlılık çağına erişirlerse sakın onlara “Öf!” bile deme, onları azarlama, onlara gönül alıcı tatlı ve güzel söz söyle!

İsrâ / 25. Ayet
رَبُّكُمْ اَعْلَمُ بِمَا ف۪ي نُفُوسِكُمْۜ اِنْ تَكُونُوا صَالِح۪ينَ فَاِنَّهُ كَانَ لِلْاَوَّاب۪ينَ غَفُورًا

Rabbiniz, içinizde taşıdığınız niyet ve düşüncelerinizi en iyi bilendir. Eğer siz bir kısım hatalardan sonra hâlini düzeltenlerden olursanız, şüphesiz Allah, günahlarından içten tevbe edip kendisine yönelenlere karşı çok bağışlayıcıdır.

Ankebût / 8. Ayet
وَوَصَّيْنَا الْاِنْسَانَ بِوَالِدَيْهِ حُسْنًاۜ وَاِنْ جَاهَدَاكَ لِتُشْرِكَ ب۪ي مَا لَيْسَ لَكَ بِه۪ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَاۜ اِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَاُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ

Biz insana ana-babasına iyi davranmasını emrettik. Fakat, eğer onlar seni hakkında bilgin olmayan bir şeyi körü körüne bana ortak koşmaya zorlayacak olurlarsa, onlara sakın itaat etme! Dönüşünüz ancak banadır. Ben de yapmakta olduğunuz şeyleri size bir bir haber vereceğim.

Lokman / 14. Ayet
وَوَصَّيْنَا الْاِنْسَانَ بِوَالِدَيْهِۚ حَمَلَتْهُ اُمُّهُ وَهْنًا عَلٰى وَهْنٍ وَفِصَالُهُ ف۪ي عَامَيْنِ اَنِ اشْكُرْ ل۪ي وَلِوَالِدَيْكَۜ اِلَيَّ الْمَص۪يرُ

Biz insana, anne-babasına mümkün olan en iyi şekilde davranmasını emrettik. Annesi onu nice zahmetlere katlanarak karnında taşımış; sütten kesilmesi de iki yılı bulmuştur. Onun için, ey insan, bana şükret, ana-babana da teşekkür et. Unutma ki, sonunda bana dönecek ve yaptıklarının hesabını vereceksin.

Lokman / 15. Ayet
وَاِنْ جَاهَدَاكَ عَلٰٓى اَنْ تُشْرِكَ ب۪ي مَا لَيْسَ لَكَ بِه۪ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا وَصَاحِبْهُمَا فِي الدُّنْيَا مَعْرُوفًاۘ وَاتَّبِعْ سَب۪يلَ مَنْ اَنَابَ اِلَيَّۚ ثُمَّ اِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَاُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ

Eğer anne-baban seni, ilâhlığına dâir bilgin olmayan şeyleri bana ortak koşmaya zorlayacak olurlarsa, o takdirde onlara itaat etme. Fakat yine de dünyada onlara gerektiği ölçüde sahip çık. Sen, her işinde bütün gönlüyle bana yönelmiş, sürekli benim rızâmı arayan seçkin kulların yolunu izle. Sonunda dönüşünüz bana olacak, ben de bütün yaptıklarınızı size tek tek haber vereceğim.

Ahkaf / 15. Ayet
وَوَصَّيْنَا الْاِنْسَانَ بِوَالِدَيْهِ اِحْسَانًاۜ حَمَلَتْهُ اُمُّهُ كُرْهًا وَوَضَعَتْهُ كُرْهًاۜ وَحَمْلُهُ وَفِصَالُهُ ثَلٰثُونَ شَهْرًاۜ حَتّٰٓى اِذَا بَلَغَ اَشُدَّهُ وَبَلَغَ اَرْبَع۪ينَ سَنَةًۙ قَالَ رَبِّ اَوْزِعْن۪ٓي اَنْ اَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّت۪ٓي اَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلٰى وَالِدَيَّ وَاَنْ اَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضٰيهُ وَاَصْلِحْ ل۪ي ف۪ي ذُرِّيَّت۪يۚ اِنّ۪ي تُبْتُ اِلَيْكَ وَاِنّ۪ي مِنَ الْمُسْلِم۪ينَ

Biz insana anne babasına en güzel şekilde davranmasını önemle emrettik. Çünkü annesi onu nice zahmetlere katlanarak karnında taşımış ve nice güçlüklerle doğurmuştur. Çocuğun ana karnında taşınması ve sütten kesilmesi otuz ay sürer. Nihâyet insan güçlü kuvvetli çağına erişip kırk yaşına varınca şöyle der: “Rabbim! Bana ve ana-babama verdiğin nimetlere şükretmeyi ve seni hoşnut kılacak sâlih ameller işlemeyi bana nasip et. Soyumdan gelenleri de sâlih insanlar yap. Tevbe edip senin kapına döndüm ve ben tam bir teslimiyetle sana boyun eğenlerdenim.”

Anne babaya iyi davranın hangi ayet?

Anne babaya iyi davranmanın önemi Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde vurgulanmaktadır:

  • Nisa Suresi, 36. Ayet: “Rabbiniz, yalnız O’dur. O’na kulluk edin. Ana-babaya iyi davranın. İçinizden biri veya her ikisi yaşlanıp da sizden birine veya her ikisine ihtiyarlık çağına ulaşırsa onlara, Onlara “Öf” bile deme! Onları azarlama ve onlara güzel söz söyle

Bu ayet, ana babaya saygı ve iyi davranmanın önemini vurgulamaktadır. Ana babaya iyi davranmanın bir görev ve sorumluluk olduğunu belirtir. Ayette, onlara karşı “Öf” bile denilmemesi, azarlanmaması ve güzel söz söylenmesi emredilmektedir.

Anne babaya iyi davranmak, inançlı bir Müslümanın temel özelliklerinden biri olarak kabul edilir. Bu davranış, hem dünya hayatında hem de ahirette kişinin güzel ahlakıyla öne çıkmasını sağlar. Bu sebeple, Kur’an’daki bu emre uyarak anne ve babamıza iyi davranmak, inancımızın gereğidir.

Anne babaya iyi davranma konusundaki ayetleri anlamak ve bu konuda doğru bir tutum sergilemek, Müslümanlar için önemli bir sorumluluktur. Bu ayetleri dikkate alarak, anne ve babamıza karşı gösterdiğimiz davranışlar üzerinde düşünmemiz ve onlara saygılı olmamız gerekmektedir. Bu da iyi bir Müslüman olmanın önemli bir parçasıdır.

Ana Babaya İtaat ile ilgili ayetler, Kur’an-ı Kerim’de insanlara ahlaki değerleri hatırlatmak ve toplumda saygı, sevgi ve güzel ilişkilerin kurulmasını sağlamak için verilmiş önemli emirlerdir. Bu emirlere uygun davranış sergilemek, inançlı bir Müslümanın sorumlulukları arasındadır.

Anne babaya itaat etmek farz mı?

Anne babaya itaat konusu İslam dininde önemli bir yer tutar. Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde ana babaya itaat etmenin önemi vurgulanır. İslam’a göre anne babaya itaat etmek farzdır ve bu konuda pek çok ayet bulunmaktadır.

Ana babaya itaat ile ilgili ayetler şunlardır:

  • “Rabbin sadece O’na kulluk etmenizi, ana babaya iyilik etmeyi ve akrabaya, yetime, yoksula yaklaşmayı emretti. Ve akrabaya da yakınlığı, yoksula ve yolda kalmışa da verdiğiniz zaman, bunu sırf Allah rızası için yapın. Dikkat edin, Allah, zalimleri ezer.” (Nahl Suresi, 90)

Bu ayette ana babaya itaatin, sadece Allah’ın emri olduğu vurgulanmaktadır. Ayrıca, akrabaya, yetime ve yoksula yardım etmenin de önemi üzerinde durulmaktadır.

  • “Rabbin, kendisinden başkasına ibadet etmemenizi ve ana babaya iyilik etmenizi kesin bir şekilde emretti. Eğer onlardan biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara ‘öf’ bile deme ve onları azarlama; ikisine de güzel söz söyle.” (İsra Suresi, 23)

Bu ayette ise ana babaya karşı gösterilecek saygı ve sevginin vurgulandığı görülmektedir. Onların ihtiyaçlarını karşılamak ve güzel sözlerle davranmak emredilmektedir.

Görüldüğü üzere, anne babaya itaat etmek İslam dininde önemli bir sorumluluktur ve bu konuda Kur’an-ı Kerim’de açıkça emirler bulunmaktadır. Bu sebeple her Müslüman, anne babasına karşı saygılı, sevgi dolu ve yardımsever olmalıdır.

Bu sorumluluğun yerine getirilmesi, hem dünya hem de ahiret mutluluğu için büyük önem taşımaktadır.

Bu kısımda belirtilen ayetler, anne babaya itaatin önemini ve nasıl yerine getirilmesi gerektiğini açıkça belirtmektedir. Müslümanlar için anne babaya itaat büyük bir önem taşımaktadır ve bu konuda Kur’an-ı Kerim’deki emirler önemle dikkate alınmalıdır.

Anne Baba Hakkı Hangi Ayette Geçiyor?

Anne baba hakkı Kuran’da şu ayetlerde geçmektedir:

“Rabbin sadece kendisine kulluk etmenizi, ana-babaya iyilik etmeyi; ya da yaşlanıp da sizden biri veya her ikisi de yanınızda ihtiyarlık çağına ulaşırsa onlara “öf” bile dememenizi ve onları azarlamamanızı emretti” (İsra Suresi, 23).

Bu ayet, ana babanın saygı ve iyilikle muamele edilmesini, onlara karşı güzel davranılmasını bildirmektedir. Ana babaya karşı öf bile denilmemesi vurgulanarak, onlara karşı beslenen sevgi ve saygının önemine işaret edilmektedir.

“Biz insana, ana-babasına iyilik etmesini tavsiye etmişizdir” (Ankebut Suresi, 8).

Bu ayette ise ana babaya iyilik etmenin önemi vurgulanmaktadır. İyilik ve saygının sadece Allah’ın emri olmaktan öte, bir insanın üzerindeki ahlaki bir yükümlülük olduğu bildirilmektedir.

Bu ayetler, bize ana babaya karşı olan sorumluluklarımızı hatırlatmakta ve onlara karşı sevgi, saygı ve iyilikle davranmayı emretmektedir. Ana babaya yapılan iyilikler, inançlı bir hayatın ayrılmaz bir parçasıdır ve bu durum, Kuran’da da açıkça belirtilmiştir. Allah’ın rızasını kazanmanın yolu, ana babaya karşı gösterilen sevgi ve saygıdan da geçmektedir. Bu ayetler, ana babaya olan hürmetin ve onlara karşı olan sorumluluklarımızın yalnızca dini değil, aynı zamanda ahlaki bir gereklilik olduğunu bizlere hatırlatmaktadır. Bu nedenle, bu ayetleri anlamak ve bu doğrultuda hareket etmek, dindar bir yaşamın olmazsa olmazlarındandır.

Kuranda anne babaya nasıl davranmalı?

Kur’an’da, çocukların anne ve babalarına nasıl davranmaları gerektiği konusunda net emirler bulunmaktadır. İşte, “Ana Babaya İtaat ile ilgili ayetler” kapsamında Kur’an’da yer alan bazı emirler:

Saygı ve sevgi: Kur’an, çocuklara anne ve babalarına karşı saygılı ve sevgi dolu olmalarını emretmektedir. Nitekim Nisa Suresi 36. Ayet’te “Rabbiniz, kendisinden başka hiçbir şeye ibadet etmemenizi, ana babaya iyilik etmenizi kesin bir şekilde emretti. Eğer onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa sakın onlara ‘öf’ bile deme ve onları azarlama. Onlara güzel söz söyle” denilmektedir.

İlgi ve destek: Çocukların anne ve babalarına ilgi göstermeleri ve onlara ihtiyaçları olduğunda destek olmaları gerektiği vurgulanmaktadır. İsra Suresi 23. Ayet’te “Rabbin, kendisinden başka ilah olmayana ibadet etmenizi, ana babaya iyilik etmenizi kesin bir şekilde emretti. Eğer onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onları ‘öf’ bile deme ve onları azarlama. Onlara güzel söz söyle” buyuruluyor.

Bu ayetler, çocuklara anne ve babalarına karşı nasıl davranmaları gerektiği konusunda rehberlik etmektedir. Ana babaya saygı, sevgi, ilgi ve destek göstermek, İslam’ın önem verdiği değerler arasındadır. Bu nedenle, çocuklar anne ve babalarına karşı bu değerleri gözeterek hareket etmelidir.

Peygamber Efendimizin Anne Baba ile İlgili Hadisleri

Peygamber Efendimiz (s.a.v), anne babaya saygı ve hizmet konusunda önemli hadislerde bulunmuştur. İşte, Ana Babaya İtaat ile ilgili ayetler kapsamında Peygamber Efendimizin bu konudaki önemli hadisleri:

Hadis 1: “Cennet anaların ayakları altındadır.” Bu hadis, annelere gösterilen saygının önemini vurgular. Anne babaya hizmet, kişiyi cennete götürebilecek en kıymetli amellerden biri olarak kabul edilir.

Hadis 2: “Cennet, anaların ayakları altındadır. Onları razı etmedikçe cennet kazanılamaz.” Bu hadis, annelerin memnuniyetinin önemine vurgu yapar.

Hadis 3: “Bir kimse babasına veya analarına itaat ederse, Allah katında onların her bir itaati, onun için, bir hacc-ı mükemmeldir.” Bu hadis, anne babaya itaatin ne kadar büyük bir değer taşıdığını gösterir.

Peygamber Efendimizin bu hadisleri, anne babaya saygı ve itaati önemseyen bir yaşam tarzının ne kadar değerli olduğunu vurgular. Bu hadisler, insanların anne babalarına olan hizmetlerini daha da değerli kılar.

Puanla
[Total: 1 Average: 5]

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir