Duaları

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dua
  4. »
  5. Tilavet Duası, Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır?

Tilavet Duası, Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır?

admin admin -
31 0

Tilavet secdesi, Kur’an-ı Kerim’de geçen secde ayetlerini okuyan veya dinleyen her Müslümanın yapması gereken bir ibadettir. Bu ibadet, Allah’ın büyüklüğünü ve ayetlerin önemini daha iyi anlamamızı sağlar.

Namazda Tilavet Secdesi:

Namazın içinde secde ayeti okunursa: Eğer secde ayetinden sonra üç ayeti geçmeden rükûya eğilirseniz, bu rükû aynı zamanda tilavet secdesi yerine geçer. Ancak üç ayeti geçerseniz, rükudan kalkıp doğrudan secdeye varmanız gerekir.
Namazın dışında secde ayeti okunursa: İster ayetin okunduğu anda ister daha sonra kalkıp secde edebilirsiniz.

Namazın dışında tilavet secdesi nasıl yapılır?

Tilavet secdesi, namaz değilse de; taharet, kıbleye dönmek, niyet etmek, avret yerlerinin örtülü olması gibi namazda aranan şartlar tilavet secdesinde de aranır. Ancak tilavet secdesinde iftitâh tekbiri sünnettir.
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya “Allahu ekber” diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhâne Rabbiye’l- a‘lâ” dedikten sonra yine “Allahu ekber” diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selâm yoktur.

Tilavet secdesini gerektiren âyetleri işiten kişinin, hemen secde yapmaya fırsatı yok ise سَمِعْنَا وَاَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَاِلَيْكَ الْمَصٖيرُ “Semi‘nâ ve eta‘nâ ğufrâneke Rabbenâ ve ileyke’l-masîr” demesi müstehaptır. O anda yapamadığı secdeyi daha sonra yapar (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, 184).

tilavet secdesi, Müslümanlar için önemli bir ibadettir. Bu ibadeti doğru bir şekilde yapmak, hem dini bir görev hem de kişisel bir gelişim için önemlidir.

Puanla
[Total: 1 Average: 5]

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir