Duaları

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dua
  4. »
  5. Seyahat duası

Seyahat duası

admin admin -
39 0
yolculuk duası

Seyahat duası“Yola çıkmadan önce hangi duayı okumak gerekir? Hayatımızın her anında olduğu gibi, yolculuklarımızda da dualar bize rehberlik eder. Peygamber Efendimiz‘in öğütleriyle yolculuk dualarını yakından tanıyalım.”

Yolculuk Duaları

Yolculuğa çıkarken okunabilecek pek çok dua bulunur. Bunlar gerek din alimleri tarafından söylenmiş olup, gerekse de hadis-i şeriflerde dile getirilmiştir. Her insan, yola çıkmadan önce kötü olaylarla karşılaşmamak için bu duaları etmelidir.

Uzun Yola Çıkarken Okunacak Dualar Nelerdir?

Bir yolculuğa çıkmadan önce en çok okunan dua şudur: “Sübhanellezî sehhara lenâ hazâ ve mâ künnâ lehû mukrinîn. Ve innâ ilâ Rabbinâ le münkali-bûn.” Bu dua, biz layık olmadığımız halde, Allah’ın bizim yanımızda olduğu manasına gelmektedir.

Peygamber Efendimiz Yola Çıkarken Hangi Duaları Okurdu?

Rivayete göre, peygamber efendimizin yola çıkmadan önce “Allâhümme innî e’ûzü bike min va’sâi’s- seferi ve keâbeti’l-münkalebi ve’l-havri ba’de’l-kevri ve da’veti’l-mazlûmi ve sûi’l-menzari fi’l-ehli ve’l-mâli.” duasını okuduğunu söylenmektedir. Bu dua, yolculukta engellerden sakınmak, kötü şeylerle karşılaşmamak ve yol boyunca hem mal hem de iyilik anlamında bolluk kazanmak için Allah’a sığınmak, anlamına gelmektedir.

Abdullah İbn Ömer (ra) diyor ki; Rasûlullah (sas) yolculuğa çıkarken bineğinin üzerine binip iyice yerleşince üç kere tekbir getirir (Allahu Ekber / Allah en büyüktür, der) sonra da şöyle dua ederdi:

سُبْحَانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُونَ

اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ فِي سَفَرِنَا هَذَا الْبِرَّ وَالتَّقْوَى وَمِنَ الْعَمَلِ مَا تَرْضَى

 اللَّهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا سَفَرَنَا هَذَا وَاطْوِ عَنَّا بُعْدَهُ

اللَّهُمَّ أَنْتَ الصَّاحِبُ فِي السَّفَرِ وَالْخَلِيفَةُ فِي الأَهْلِ

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ وَعْثَاءِ السَّفَرِ وَكَآبَةِ الْمَنْظَرِ وَسُوءِ الْمُنْقَلَبِ فِي الْمَالِ وَالأَهْلِ

Bunu bize boyun eğdiren Allah noksanlardan münezzehtir, yoksa biz buna güç yetiremezdik! Ve biz kuşkusuz rabbimize geri döneceğiz. (Zuhruf, 43/13-14)

Ey Allah’ım! Biz, bu yolculuğumuzda senden iyilik ve takvâ, bir de hoşnut olacağın ameller işlemeyi nasip etmeni dileriz.

Ey Allah’ım! Bu yolculuğumuzu kolay kıl ve uzağını yakın et!

Ey Allah’ım! Seferde yardımcı(mız), geride (bıraktığımız) çoluk çocuğu(muzu) koruyucu sensin.

Ey Allah’ım! Yolculuğun zorluklarından, üzücü şeylerle karşılaşmaktan, dönüşte malımızda ve ailemizde kötü haller görmekten sana sığınırım. (Müslim, Hac, 425)

 

Abdullah İbn Sercis (ra)’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sas) yolculuğa çıkarken şu duayı okurdu:

اَللّٰهُمَّ إِنّٖي أَعُوذُ بِكَ مِنْ وَعْثَاءِ السَّفَرِ وَكَۤابَةِ الْمُنْقَلَبِ وَالْحَوْرِ بَعْدَ الْكَوْرِ وَدَعْوَةِ الْمَظْلُومِ وَسُوءِ الْمَنْظَرِ فِي اْلأَهْلِ وَالْمَالِ

Allah’ım! Yolculuğun güçlüklerinden, üzücü manzaralarla karşılaşmaktan, iyiyken kötü olmaktan, mazlumun bedduasından ve dönüşte mal ve çoluk çocuğu kötü hallerde bulmaktan sana sığınırım. (Nesâî, İstiâze, 41–42; İbn Mâce, Dua, 20)

Puanla
[Total: 1 Average: 5]

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir