Duaları

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kuran-ı Kerim
  4. »
  5. İsra Suresi 13. Ayet ve Anlamı

İsra Suresi 13. Ayet ve Anlamı

admin admin -
36 0
ayetler

İsra suresi 13. ayet, Kur’an-ı Kerim’in önemli surelerinden biri olan İsra suresinin 13. ayetini ifade eder. Bu ayet, insanın yaratılışı ve hayatın anlamı üzerine derin bir tefekkür çağrısı yapar.

Ayetin Arapça Orijinali ve Türkçe Çevirisi:

Arapça: وَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ ۖ وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الورِيدِ

Türkçe Çevirisi: “Biz insanı yarattık ve nefsinin ona ne vesvese verdiğini biliriz. Biz, onun boynuz damarından daha yakınız.”

Ayetin Tefsiri:

Bu ayet, Allah’ın insanı en iyi bilen ve ona en yakın olan olduğunu vurgular. İnsan nefsinin sürekli olarak iyi ve kötü düşünceler arasında gidip geldiğini, şeytanın vesveselerine maruz kaldığını ifade eder. Allah, insanın en iç dünyasındaki sırlarını bilir ve ona en yakın olandır.

Ayetin Anlamı ve Önemi:

  • İnsanın Yaratılışı: Ayet, insanın Allah tarafından yaratıldığını ve O’nun kusursuz bir sanat eseri olduğunu belirtir.
  • Nefs-i Emmare: İnsanın içindeki kötü arzuları temsil eden nefs-i emmareye işaret eder. Bu ayet, insanın nefsinin sürekli olarak kötülüğe meylettiğini ve Allah’ın emirlerinden uzaklaşmaya çalıştığını gösterir.
  • Allah’ın Yakınlığı: Allah’ın insanın iç dünyasına en yakın olduğunu ve onun her anında yanında olduğunu vurgular. İnsan, ne kadar zor durumda olursa olsun, Allah’a sığınıp O’ndan yardım isteyebilir.
  • Hesap Günü: Bu ayet, insanın yaptığı her amelin Allah katında kayıtlı olduğunu ve kıyamet gününde bunun karşılığını göreceğini hatırlatır.

Ayetten Çıkarılacak Dersler:

  • İnsanı Tanıma: İnsan, zayıflıkları ve günahları olan bir varlıktır. Ancak aynı zamanda, Allah’ın sevgisine mazhar olma potansiyeli olan bir varlıktır.
  • Allah’a Yakınlaşma: Allah’a yakınlaşmanın en önemli yolu, O’nu tanımak, O’na inanmak ve O’nun emirlerine uymaktır.
  • Nefs-i Emmare ile Mücadele: İnsan, nefsinin kötü telkinlerine karşı mücadele etmeli ve Allah’ın emirlerine uygun bir hayat sürmelidir.
  • Umut ve İyilik: Her ne kadar insan hata yapabilirse de, Allah’ın affediciliği sayesinde tövbe edip yeniden başlayabilir.

Sonuç:

İsra suresi 13. ayet, insanın yaratılış amacını, Allah’ın insanlara olan yakınlığını ve insanın sorumluluklarını açıklar. Bu ayet, Müslümanlar için önemli bir rehber niteliğindedir ve hayatın her alanında insanlara yol gösterir.

Not: Bu açıklama, ayetin genel anlamını verme amacıyla yapılmıştır. Daha derin bir tefsir için ilgili alandaki uzmanlara başvurmanız önerilir.

Bu ayetle ilgili başka sorularınız varsa lütfen çekinmeden sorun.

İlave olarak:

  • Tefsir kaynakları: Ayetin daha detaylı açıklamaları için çeşitli tefsir kaynaklarına (örneğin, Taberi Tefsiri, Kurtubi Tefsiri) başvurabilirsiniz.
  • Kur’an kursları: Kur’an kurslarına katılarak ayetlerin anlamlarını daha iyi anlayabilir ve tefsir bilginlerinden faydalanabilirsiniz.

Umarım bu açıklama, İsra suresi 13. ayet hakkında size daha fazla bilgi vermiştir.

Arapça وَكُلَّ اِنْسَانٍ اَلْزَمْنَاهُ طَٓائِرَهُ ف۪ي عُنُقِه۪ۜ وَنُخْرِجُ لَهُ يَوْمَ الْقِيٰمَةِ كِتَابًا يَلْقٰيهُ مَنْشُورًا
Türkçe Okunuşu * Vekulle insânin elzemnâhu tâ-irahu fî ‘unukih(i)(s) venuḣricu lehu yevme-lkiyâmeti kitâben yelkâhu menşûrâ(n)
1. Ömer Çelik Meali Biz her insanın sevabını ve günahını boynuna doladık; öyle ki, kıyâmet günü önüne, her şeyi açık açık kaydedilmiş bulacağı bir defter çıkaracağız.
2. Diyanet Vakfı Meali Her insanın amelini (veya kaderini) boynuna bağladık. İnsan için kıyamet gününde, açılmış olarak önüne konacak bir kitap çıkarırız.
3. Diyanet İşleri (Eski) Meali Her insanın boynuna işlediklerini dolarız ve kıyamet günü açılmış bulacağı Kitap’ı önüne çıkarırız.
4. Diyanet İşleri (Yeni) Meali Her insanın amelini boynuna yükledik. Kıyamet günü kendisine, açılmış olarak karşılaşacağı bir kitap çıkaracağız.
5. Elmalılı Hamdi Yazır Meali Her insanın amel defterini boynuna doladık, kıyamet günü açılmış bulacağı kitabı önüne çıkarırız.
6. Elmalılı Meali (Orjinal) Meali Her insanın da kuşunu boynunda kendine takmışızdır ve onun için Kıyamet günü bir kitab çıkarırız ki neşrolunarak onu şöyle karşılar
7. Hasan Basri Çantay Meali Herkesin (dünyâdaki) amel (ve hareket) ini kendi boynuna doladık. Kıyamet günü onun için bir kitab çıkaracağız ki neşredilmiş olarak kendisine kavuş (ub şöyle çat) acak:
8. Hayrat Neşriyat Meali Ve her insanın amelini, kendi boynuna bağladık. Kıyâmet günü onun için (oamellerinin yazıldığı) bir kitab çıkarırız ki, onu açılmış olarak önünde bulur.
9. Ali Fikri Yavuz Meali Herkesin amelini kendi boynuna taktık (ondan ayrılamaz). Kıyamet günü onun için bir kitap çıkaracağız ki, ona açılmış olarak kavuşacak.
10. Ömer Nasuhi Bilmen Meali Ve her insanın amelini boynuna dolayıverdik ve Kıyamet günü onun için bir kitap çıkarırız ki, onu neşredilmiş olduğu halde karşılar.
11. Ümit Şimşek Meali Biz her insanın hesabını kendi boynuna dolamışızdır. Kıyamet gününde onun için açılıp önüne konacak bir defter çıkarırız.
12. Yusuf Ali (English) Meali Every man´s fate We have fastened on his own neck: On the Day of Judgment We shall bring out for him a scroll, which he will see spread open.
Puanla
[Total: 1 Average: 5]

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir